Nedarí sa vášmu dieťaťu v škole? Zahrajte sa s ním

NETKY.SK • 20 Január 2018, 06:00 • 2 min
Nedarí sa vášmu dieťaťu v škole? Zahrajte sa s ním

BRATISLAVA – Niektoré deti znášajú školský režim ťažšie a učivo ich až tak nezaujíma. Približne do piatich rokov je nasávanie informácií skôr zábava spojená s nenáročnými aktivitami. Keď však detičky nastúpia na základnú školu, začne sa boj s nudnými povinnosťami.

slovakia

left justify in out

Rodič mu však môže problémy s učením prekonať a zvoliť učenie hrou. „Výraznejšie dochádza u dieťaťa k učeniu vo veku od dvoch rokov. Spoznáva farby, obrázky, zvuky.  Spôsob, akým sa dieťa hrá, rodičovi prezrádza, aký je jeho potenciál a čo všetko môže zvládnuť. Hra je zároveň dobrá na to, aby sa medzi rodičom a dieťaťom vytváralo puto,“ vysvetľuje detská psychologička Mária Tóthová-Šimčáková.

 

Hra ako učebná pomôcka

Mnohí ľudia silu hry a zábavy podceňujú. Či už ide o rodičov alebo pedagógov, mnohí volia cestu výdrže a pracovitosti. V deťoch však pri takomto spôsobe prístupu k učeniu môže zavládnuť nechuť či vzdor. Hranie sa je viacúčelová činnosť, ktorá dieťaťu pomáha v niekoľkých smeroch:

- Rozvoj fyzických schopností vďaka rôznym úlohám, kedy sa musí dieťa plaziť, liezť, behať či udržiavať rovnováhu,
- rozvoj kognitívnych funkcií mozgu, ktoré pomáhajú spoznávať, pamätať si, učiť sa a spoznávať okolitý svet,
- vývoj jazykových schopností, pretože hranie sa je často o komunikácii s jedným alebo viacerými ľuďmi, schopnosti vyjadriť sa, vysvetliť alebo argumentovať,
- rozvoj sociálnych zručností, pretože sa dieťa pri hre učí spolupracovať v rámci tímu, hrať podľa určitých pravidiel, akceptovať výhru súpera, preberať určitú rolu.

 

Rodič ako sprievodca

„Základný potenciál pre hru v rodine je, že sa iniciatívy chopí rodič. Vyberie hru, položí ju do stredu izby a nechá dieťa, aby ju rozbalilo, vysypalo. A ide sa na to,“ hovorí Mária Tóthová-Šimčáková. Rodič má počas hrania tri základné funkcie. Svoje dieťa pozoruje a spoznáva, aby zistil, v čom vyniká alebo zaostáva. Druhá úloha rodiča je svoje dieťa v hraní nasledovať. Aspoň chvíľu. Vaša ratolesť potom vie, že máte záujem o to, čo robí, no nechávate ho, aby malo danú aktivitu pod kontrolou. Úlohou rodiča je tiež byť kreatívny. Využívajte hračky rôznymi spôsobmi, inšpirujte svoje deti a rozvíjajte tak ich fantáziu. Ak hľadáte rýchlu zábavu pre svoje dieťa, vyskúšajte hru Tik tak bum. Je napínavá a jej hlavným princípom je dokázať v čo najkratšom čase vymýšľať správne slová a nenechať si v rukách „vybuchnúť bombu“. Veľmi jednoduchou hrou, ktorá rozvíja myslenie najmenších, je Family Farm. Súťaží sa v nej o to, kto najrýchlejšie a správne priradí obrázky z kartičiek k svojej farme.

 

img

 

Kedy sa hrať?

V akom čase a ako dlho sa hrať s dieťaťom, aby sme neodvádzali jeho pozornosť od povinností? Možno aj vy si kladiete túto otázku. Pri správnom ponímaní dokáže byť hra skvelým uvoľnením po náročnom učive alebo efektívnou rozcvičkou. Dôležité je vybrať si správne. Na náročnejšie rodinné hry je čas cez víkend, pracovné dni nám z voľna a zábavy často trochu „ustrihnú“. „Počas pracovného týždňa si nájdite chvíľu na špeciálne krátke zábavné aktivity, ktoré môžu slúžiť ako odmena po splnení povinností. Dieťa ocení, že potom ako s ním rodič strávi čas pri úlohách, neodíde, ale odmení ho svojou spoločnosťou a zábavnou aktivitou,“ vysvetľuje detská psychologička.

 

Nejde vášmu dieťaťu v škole matematika?

kúste hry, ktoré zábavne vysvetľujú základné počty alebo obsahujú manipuláciu s číslami. „Dnešným deťom chýba aj schopnosť čítať a najmä čítať s porozumením. U nás doma si deti všetky inštrukcie a návody k hrám musia naštudovať samy a potom ich interpretujú nám, rodičom, aby sa učili chápať a vstrebávať texty,“ ponúka svoj súkromný tip psychologička. „Na podobnú rozvičku poslúži napríklad hra Rummikub, počas ktorej je úlohou hráčov zostaviť skupiny a poradie z čísiel, ktorá máte v stojane. Môžete ju hrať len krátko, ako preskúšanie dieťaťa alebo ako dlhšiu hru, do ktorej sa zapoja všetci členovia rodiny. Ide o zmes kombinatoriky a počítania, ktoré dokážu zvládnuť už deti na prvom stupni základnej školy,“ hovorí Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik.

 

Vyberie si každý

Majú vaše deti problémy s matematikou alebo naopak, patrí medzi ich obľúbené predmety. V ich detskej izbe by v tom prípade nemala chýbať kartová hra Počítej!, ktorá učí jednoduchým spôsobom zvládať základné matematické úkony. Dopracovať sa k číslam deťom pomôžu zábavné obrázky slimákov, žiab či vtákov. V súčasnej interaktívnej dobe deti však strácajú aj schopnosť vyjadriť sa a komunikovať. Aj preto sú pre ne vhodnou zábavou hry ako Activity alebo Memo Palace. „Hra Activity je celosvetovo obľúbená a niet sa čo čudovať. Núti hráčov používať reč tela, rozvíja vyjadrovacie schopnosti, kreslenie, ale aj logické myslenie. Pre dieťa, ktoré má problém s komunikáciou či socializáciou, môže predstavovať veľký prospech. Memo Palace je zas hra, ktorá trénuje pamäť a aj reč. Funguje na princípe pexesa, no je spestrená nutnosťou vymýšľať si počas hry aj krátke príbehy,“ vymenúva tipy na rodinnú zábavu Jana Karásková.

 

img

 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies