Neďaleko Šale našli mŕtve telo exposlanca Františka Gauliedera (†66): Zrazil ho vlak

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 10:12 • 2 min
Neďaleko Šale našli mŕtve telo exposlanca Františka Gauliedera (†66): Zrazil ho vlak

GALANTA – Bývalého poslanca Národnej rady SR šesťdesiatšesťročného Františka Gauliedera zrazil nadránom z piatka na sobotu vlak. Udalosť sa stala pred Trnovcom nad Váhom (okres Šaľa), informáciu agentúre SITA potvrdila nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

slovakia

left justify in out

Podľa televízie JOJ polícia najskôr našla auto spolu s jeho osobnými dokladmi odstavené medzi Trnovcom nad Váhom a Šaľou, pričom rodina už dlhšie nemala o ňom správy. Prípadom sa už zaoberá nitrianska polícia, ktorá pracuje taktiež s verziou, že exposlanec NR SR spáchal samovraždu. Ako uviedla Bruchterová, bude vykonaná pitva. "Alkohol nebol príčinou usmrtenia," dodala.

 

Kto bol František Gaulieder?

 

Gaulieder bol od roku 1994 poslancom parlamentu za HZDS,  v roku 1996 ho podľa Ústavného súdu SR protizákonne zbavili mandátu. Dôvodom mal byť list, ktorý mal poslať vtedajšiemu šéfovi parlamentu Ivanovi Gašparovičovi, v ktorom sa vraj vzdal mandátu. Štát mu po sťažnosti na Európskom súde pre ľudské práva vyplatil odškodné 30-tisíc eur.

 

V minulosti už Gauliederovi pred domom vybuchla bomba, viackrát si v poštovej schránke objavil náboj. Ako nezávislý poslanec pôsobil v mestskom zastupiteľstve v Galante. Pracoval aj ako šéf bezpečnosti vo firme Slovak Telecom.

 

Františkovi Gauliederovi sa v rokoch 2012 a 2015 vyhrážali smrťou, keď dostal v obálke s krížom 9 mm náboj. V minulosti už Gauliederovi pred domom vybuchla bomba.

 

V parlamentných voľbách v roku 1994 Hnutie za demokratické Slovensko vytvorilo spoločnú kandidátku s Roľníckou stranou Slovenska. Pred voľbami Gaulieder podpísal dohodu s HZDS ako aj nedatovaný list, v ktorom sa vzdáva poslaneckého mandátu. Koalícia HZDS-RSS získala 34,96% hlasov a voľby vyhrala. František Gaulieder bol zvolený za poslanca NR SR.

 

V novembri 1996 sa vo svojom vystúpení na zasadnutí Národnej Rady Slovenskej republiky kriticky vyjadril k praktikám a spôsobu vládnutia tzv.„Mečiarovej vlády, po voľbách v roku 1994”. Gaulieder z HZDS vystúpil pre nesúhlas s jeho politikou.

 

4. decembra 1996 členovia Mandátneho a imunitného výboru, v ktorom malo väčšinu HZDS, prijali na návrh poslanca Dušana Macušku (HZDS) uznesenie, v ktorom berú na vedomie vzdanie sa poslaneckého mandátu poslancom Gauliederom. Dôvodom mal byť list, ktorý mal poslať vtedajšiemu šéfovi parlamentu Ivanovi Gašparovičovi, v ktorom sa vraj vzdáva mandátu. Krátko pred 22. hodinou prijali uznesenie všetci poslanci NR SR. V hlasovaní č. 38 o správe Mandátového a imunitného výboru o nastúpení náhradníkov na uprázdnené mandáty poslancov NR SR a o uznesení v ktorom NR SR berie na vedomie, že p. František Gaulieder sa vzdal funkcie poslanca NR SR konanom 4. decembra 1996 z 136 prítomných hlasovali všetci, za hlasovalo 77 poslancov, proti návrhu 59, nikto z poslancov sa nezdržal.

 

img

 

img

 

Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol, že parlament porušil Gauliederovo ústavné právo. Bolo to jedno z najsledovanejších rozhodnutí súdu.

 

Zbavenie mandátu bolo považované za príklad „hrubého porušovania princípu slobodného mandátu“.

 

František Gaulieder naposledy pôsobil ako poslanec Mestského zastupiteľstva v Galante.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona