Neďaleko pravekej pamiatky Stonehenge vybudujú cestný tunel

NETKY.SK • 1 December 2014, 14:40 • 2 min
Neďaleko pravekej pamiatky Stonehenge vybudujú cestný tunel

LONDÝN - Britské úrady plánujú vybudovať v blízkosti pravekej lokality Stonehenge cestný tunel za účelom odstránenia dopravných zápch tvoriacich sa na neďalekej komunikácii následkom spomaľovania vozidiel, ktorých vodiči sa kochajú pohľadom na tento svetoznámy megalitický kruh.

slovakia

left justify in out

Návrh je súčasťou dnes prezentovaného projektu vlády Spojeného kráľovstva s rozpočtom 18,8 miliardy eur, zameraného na renováciu cestného systému v Británii a odstránenie najnebezpečnejších miest častých dopravných nehôd. Cestu A303, vedúcu popri Stonehenge, už dlhodobo sužujú dopravné zápchy, píše agentúra Reuters.
       

Plánovaným tunelom sa premávka v danej oblasti dostane do podzemia. "Ide zrejme o najväčší zásah do prírodného prostredia v okolí Stonehengeu od doby kamennej. Keď ho totiž pred 3000 rokmi postavili, nerátali s tým, že raz bude ležať vedľa frekventovanej cesty prvej triedy," uviedol vicepremiér Nick Clegg.
     

Účel monumentálnej stavby pozostávajúcej zo 45-tonových kusov opracovaného kameňa nie je dodnes s určitosťou jasný. Vedci však predpokladajú, že mohlo ísť o chrám, pohrebisko, astronomický kalendár alebo všetko dovedna. Stonehenge sa nachádza pri meste Amesbury v grófstve Wiltshire v juhozápadnom Anglicku.
     

Megalitický kruh postavili pôvodní obyvatelia Británie niekedy medzi rokmi 3000-2000 pred n.l. V roku 1986 ho zapísali do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies