Neďaleko Čunova zadržali dve dodávky plné utečencov

NETKY.SK • 31 August 2015, 14:55 • 2 min
Neďaleko Čunova zadržali dve dodávky plné utečencov

BRATISLAVA – Neďaleko bratislavskej mestskej časti Čunovo zadržala polícia dve dodávky s utečencami.

slovakia

left justify in out

Jedna z dodávok mala švajčiarsku a druhá srbskú poznávaciu značku. Polícia musela ne miesto zavoalať aj záchranku, pretože niektorí z utečencov potrebovali ošetrenie.

 

Na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Čunovo-Rajka policajti zadržali 26 migrantov, vrátane ženy a štvorročného dieťaťa.

 

Malo ísť o migrantov prevažne zo Sýrie. Prevádzačmi boli dvaja Srbi a za prevoz každého utečenca z Maďarska do Nemecka mali podľa televízie dostať približne po 400 eur.

 

"Cudzinci boli irackej a sýrskej národnosti," povedal. Migrantov mali podľa neho prevážať Srbi na dvoch vozidlách.

 

V súčasnosti sa cudzinci nachádzajú na Riaditeľstve hraničnej a cudzineckej polície Bratislava, kde sú vykonávané potrebné úkony. "Bližšie informácie momentálne nie je možné poskytnúť," dodal.

 

Cez víkend zasahovali policajti viackrát proti prevádzačom, ktorých obvinia z trestnej činnosti. Zadržali niekoľko desiatok migrantov, prevažne zo Sýrie. V sobotu 29. augusta krátko po 22:00 hliadka v okrese Nové Zámky kontrolovala podozrivé auto značky Mercedes Sprinter s maďarským evidenčným číslom. Vo vozidle boli dvaja Maďari a v nákladnom priestore ďalších 30 cudzincov. Išlo o 29 Sýrčanov a jedného Líbyjčana, medzi nimi bolo deväť detí. Migranti pôjdu späť do Maďarska. 

 

Terchovská polícia zastavila v nedeľu krátko po 5:00 ráno v okrese Žilina ďalšie auto značky Fiat Ducato s poľskými značkami, našla v ňom 29 Sýrčanov bez cestovných dokladov. Ako Slivka ďalej informoval, medzi Sýrčanmi bolo aj 10 detí. S autom smerovala jeho 37-ročná vodička maďarskej národnosti Terez K. do Nemecka. Sýrčania tvrdili, že si za prevoz zaplatili. 

 

Polícia kontrolovala v nedeľu 30. augusta v Štúrove na Jesenského ulici päť ľudí bez dokladov, ktorí sú žiadateľmi o azyl v Maďarsku. Pôvodne sa však zamerala pre prevádzačstvo a nelegálnu migráciu na kontrolu podozrivého auta. "V tejto súvislosti išlo o kontrolu osôb, ktoré sa pohybovali pešo," vysvetlil hovorca Prezídia PZ Michal Slivka. Polícia osoby predviedla na oddelenie, kde zistila, že ide o dvoch Nigérijčanov, dvoch občanov Kamerunu a jedného občana Ghany. Ako uviedol Slivka, slovenská polícia aj naďalej prijíma potrebné opatrenia. Policajti viac strážia hranice s Maďarskom i Rakúskom, no tiež vytypované hraničné priechody do Maďarska. 

 

"Všetky tieto prípady súvisia s našou zvýšenou ochranou hraníc, a to už niekoľko týždňov," povedal po zasadnutí mimoriadnej Bezpečnostnej rady minister vnútra Robert Kaliňák. Slovensko podľa neho priebežne napĺňa záväzky z Dublinského dohovoru a readmisných dohôd. "V posledných mesiacoch sme vrátili asi 200 utečencov späť," poznamenal s tým, že sa snažia dodržiavať čísla, ktoré im naše tábory povoľujú. Vždy však môže prísť podľa šéfa rezortu vnútra vlna, ktorá sa bude dať len ťažko zvládnuť. "Snažíme sa minimalizovať tranzitný tok cez Slovensko, čo sa nám darí, de facto sme z tej vlny časť odvrátili. Rakúšania prijali ďalšie opatrenia na svojich cestách v súvislosti s tým, aby zachraňovali ľudí. My to robíme v podstate už tretí mesiac. Z času na čas máme záchyty už aj v iných častiach Slovenska, a tak rozširujeme opatrenia až po Štúrovo aj ďalej," povedal na záver minister Kaliňák. Z 54 migrantov, ktorých polícia minulý týždeň zadržala, bola polovica Sýrčanov, ďalších 10 bolo z Iraku, sedem z Bangladéša a ďalší z Iránu, Macedónska, Afganistanu, Kazachstanu, Pakistanu, Ruska a Srbska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies