Nechutné: Na Harvardovej univerzite majú knihu viazanú v ľudskej koži

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 10:43 • 2 min
Nechutné: Na Harvardovej univerzite majú knihu viazanú v ľudskej koži

BOSTON - V jednej z knižníc Harvardovej univerzity majú knihu, ktorej väzba je vyrobená z ľudskej kože. Potvrdili to vedci, ktorí viacerými metódami testovali väzbu knihy Des destineés de l’ame francúzskeho autora Arsena Houssayeho, pričom dospeli k záveru, že na 99 percent ide o ľudskú kožu.

slovakia

left justify in out

Knihu viazal Ludovic Bouland v polovici 80. rokov 19. storočia po tom, čo ju dostal ako dar priamo od jej autora. Použil na to kožu nemenovanej, duševne chorej ženy, ktorá umrela na mozgovocievnu príhodu. Des destineés de l’ame je momentálne jedinou známou knihou v knižniciach Harvardovej univerzity, ktorá má väzbu z ľudskej kože. V minulosti testovali aj dve iné publikácie, v oboch prípadoch sa však nakoniec ukázalo, že ich väzby boli vyrobené z ovčej kože. V 19. storočí však bolo používanie ľudskej kože na takéto účely celkom bežné, keď telá popravených osôb využívali vedci, zatiaľ čo ich kože spracovávali garbiari a kníhviazači. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies