Nechutné FOTO V Čine sa napriek dohadom o zákaze začal festival psieho mäsa

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 16:51 • 2 min
Nechutné FOTO V Čine sa napriek dohadom o zákaze začal festival psieho mäsa

JÜ-LIN- V juhočínskom meste Jü-lin sa začal kontroverzný festival psieho mäsa, a to aj napriek fámam, že ho tento rok zrušia alebo obmedzia. Podujatie s názvom Festival liči a psieho mäsa sa v provincii Kuang-si koná každoročne od roku 2009.

slovakia

left justify in out

Americkí aktivisti začiatkom tohto roka tvrdili, že predajcovia dostali od zástupcov mesta nariadenie nepredávať na festivale psie mäso, majitelia stánkov ale pre BBC povedali, že mesto ich o zákaze neinformovalo. Úrady 15. mája potvrdili, že žiadny zákaz nie je.

Podľa stredajších správ je v meste Jü-lin na najväčšom trhovisku Tung-kchou možné vidieť v stánkoch visieť mŕtve psy na hákoch na mäso. Správy tiež informujú o prítomnosti veľkého počtu policajtov v uliciach. Aktivista, ktorý sa nachádza v meste, pre BBC povedal, že mu polícia zabránila vstúpiť na trh Ta-š'-čchang, kde sa domnieva, že sú ešte živé psy určené na predaj. V minulosti došlo k roztržkám medzi majiteľmi stánkov a aktivistami, ktorí sa pokúšali im psy určené na porážku ukradnúť a zachrániť.

V Číne nie je konzumácia psov ilegálna, napriek tomu festival každý rok priťahuje čoraz viac protestov zo strany medzinárodných i miestnych odporcov. Miestni a predajcovia tvrdia, že zvieratá porážajú humánnym spôsobom. Kritici ale namietajú, že psy prevážajú v malých prepchatých klietkach zo vzdialených miest a zabíjajú ich brutálnym spôsobom. Aktivisti sa tiež domnievajú, že mnohé psy sú ukradnutými domácimi zvieratami.

Úrad mesta Jü-lin opakovane vyhlásil, že nie je oficiálnym organizátorom festivalu, preto ho nemôže zakázať. V roku 2016 však zakázali verejne popravovať psy pre obavy z možných protestov. Podľa správ sa tento rok na mieste odohráva menej verejných zabití psov, presné údaje ale nie sú dostupné. Aktivisti odhadujú, že v najsilnejších rokoch účastníci počas desať dní trvajúceho festivalu zabijú a zjedia až 10-tisíc psov a mačiek.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona