Nechutné, ako v stredoveku. Návrh Gyimesiho a Tarabu pobúril politikov

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 14:19 • 2 min
Nechutné, ako v stredoveku. Návrh Gyimesiho a Tarabu pobúril politikov

BRATISLAVA - Spoločný návrh koaličného parlamentného poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) a opozičného nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu o zákaze vyvesovať na vybrané budovy symboly hnutí či komunít propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie je podľa poslanca Andreja Stančíka (OĽaNO) v rozpore s koaličnou zmluvou. Vedenie OĽaNO a poslanecký klub hnutia vyzval, aby k tomu zaujali jasný postoj.

slovakia

left justify in out

Stančík považuje návrh za „prvoplánové a nechutné vytĺkanie politických bodov na homofóbii a predsudkoch“. Kritizuje, že Gyimesi vopred neinformoval poslanecký klub OĽaNO a s nikým nediskutoval. „Všetkých nás tým prekvapil. Pán Gyimesi by si mal uvedomiť, že je politik Národnej rady SR a nie Orbánovho Maďarska,“ vyhlásil Stančík.

 

 

V diskusnej relácii Sobotné dialógy na RTVS poslanec Peter Kremský (OĽaNO) uviedol, že ide o Gyimesiho „freestyle" a o jeho vlastnú iniciatívu, o ktorej v OĽaNO nevedeli. Marián Viskupič (SaS) v relácii povedal, že neverí, že o tomto návrhu nevedel líder OĽaNO Igor Matovič.

 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič navrhol zmeny v zdravotníctve. Čo žiada od Penty?

 

Poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková na sociálnej sieti napísala, že Gyimesi sa rozhodol absolútne pošliapať koaličnú zmluvu, keďže predložil zákon s opozičným poslancom. Poslankyňa vníma návrh ako absurdný. „Miesto toho, aby sa Slovensko približovalo akceptáciou menšinových práv k modernej Európe 21. storočia, tak sa tu stredoveký krúžok snaží po nich šliapať,“ vyhlásila. Líder OĽaNO podľa nej o návrhu vie a chce sa ním opozícii odmeniť za to, že mu pomohla schváliť protiinflačný balík.

 

img

 

Bittó Cigániková kritizuje, že Matovič dostal do parlamentu ľudí, ktorí pravidelne pomáhajú opozícii. „A to nám pred voľbami sľubovali, ako narobia poriadky. Zatiaľ robia len bordel. V krajine, v koalícii, všade. Pomáhajú tým návratu Fica,“ vyhlásila koaličná poslankyňa. „Ukázali ste sa ako právni amatéri, ktorí píšu protiústavné a zákerné návrhy zákonov,“ odkázal poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

 

Gyimesi a Taraba navrhujú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií, vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

 

img

 

Tvrdia, že tak reagujú na trend, pri ktorom niektoré orgány SR alebo verejné inštitúcie verejne podporujú niektoré ideológie, najmä vyvesením vlajky prezentujúcu takúto ideológiu. „Týmto konaním nielen porušujú Ústavu SR, ale navyše  významne polarizujú spoločnosť,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

 

Možno vás zaujme: Ľuboš Blaha vydal v SAV knihu pod pseudonymom. Riaditeľ ústavu odstúpil!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona