Nechcem ísť cestou rušenia nemocníc

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:19 • 2 min
Nechcem ísť cestou rušenia nemocníc

Nechcem ísť cestou rušenia nemocníc

slovakia

left justify in out

img

Záväzok vlády prehodnotiť a reštrukturalizovať minimálnu sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nebude podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) znamenať zánik niektorých z nich. "Chceme, aby sa optimalizovala sieť. Nechcem ísť cestou rušenia nemocníc, ale máme nadbytok akútnych lôžok, v ktorých aj tak na interných oddeleniach ležia často až v polovici prípadov dlhodobo chorí pacienti. To je zbytočné," povedal v rozhovore pre TASR. Ozrejmil, že k takémuto lôžku treba totiž viac lekárov i materiálneho a technického vybavenia.
Šéf rezortu chce preto špecializovať nemocnice podobne ako v iných európskych krajinách. "Nerušme nemocnice, ale pretransformujme ich na iné formy napríklad na rehabilitačné kliniky alebo ústavy pre dlhodobo chorých a chronických pacientov, ktorých máme nedostatok." Podľa Uhliarika by tak tento krok nespôsobil ani zníženie zamestnanosti zdravotníckeho personálu. "Zefektívnime to," uzavrel s tým, že nemocnica je teraz v každom menšom meste, ale keď napríklad v lete na mesiac zavrie jedno oddelenie, lebo na ňom nemá kto robiť, tak to nemá význam.
Zdravotné poisťovne sú v súčasnosti povinné uzatvoriť zmluvu so zariadeniami, ktoré sú zaradené do minimálne siete. Tú vypracoval kabinet Roberta Fica a dostali sa do nej tie nemocnice a špecializované ústavy, ktoré majú pre štát strategický význam. Išlo o zdravotnícke zariadenia, na ktoré má Ministerstvo zdravotníctva SR operatívny dosah, na základe čoho mal štát dokázať garantovať činnosť týchto zdravotníckych zariadení aj v mimoriadnych situáciách. V dôsledku tohto kroku niektoré zariadenia zanikli, keďže s nimi zdravotné poisťovne neuzavreli zmluvy a nemali tak zdroje na svoje fungovanie.
Ako poznamenal Uhliarik, minimálna sieť tak ako funguje dnes je nevýhodná pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu s takmer 3,5 milióna poistencami, ktorá by mohla v nemocniciach mimo siete nakupovať efektívnejšie. "Je možno výhodná pre danú nemocnicu, ktorá vie, že má zaručený obrat, ale nie je to pre ňu motivácia, aby sa snažila a potom sa aj môže zadlžovať." Minister chce preto tento systém minimálnej siete zrušiť a prehodnotiť ho na základe kvality nemocníc. Tú by mala určovať plánovaná akreditácia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona