Nechcem, aby nám zvonil na dverách exekútor

NETKY.SK • 7 Október 2010, 07:34 • 2 min
Nechcem, aby nám zvonil na dverách exekútor

Nechcem, aby nám zvonil na dverách exekútor - Slovensko Schvaľovanie úsporného rozpočtu na budúci rok bolo pre vládu ťažkým, ale vzhľadom na stav vo verejných financiách nevyhnutným rozhodnutím. Nechcem, aby nám zvonil na dverách exekútor, povedala po dne

slovakia

left justify in out

img

Schvaľovanie úsporného rozpočtu na budúci rok bolo pre vládu ťažkým, ale vzhľadom na stav vo verejných financiách nevyhnutným rozhodnutím. "Nechcem, aby nám zvonil na dverách exekútor," povedala po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Vládna koalícia podľa nej sľubovala zlepšovanie kvality života, práve preto musí dnes šetriť, aby sa životná úroveň na Slovensku nezačala znižovať a vytvorili sa predpoklady na jej zvyšovanie v budúcnosti. "Ak tomu chceme predísť, jediná možnosť je začať sa správať tak, nakoľko si môžeme požičať, čo dokážeme splácať," zdôraznila.
Podľa schváleného rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky by mal deficit postupne klesať z tohtoročných 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 4,9 % v budúcom roku a 3,8 % v roku 2012. V roku 2013 by sa mal už dostať na úroveň 2,9 % HDP, teda pod 3-% hranicu stanovenú európskymi rozpočtovými pravidlami.
Vláda sa snažila čo najviac ušetriť na spotrebe štátu, preto škrty v štátnej správe predstavujú väčšiu časť 970 miliónov eur z pripraveného balíka úspor v objeme 1,75 miliardy eur, zdôraznila Radičová. "Príjmovú časť rozpočtu sme sa pokúšali riešiť tak, aby sme minimálne zaťažili tých, ktorí majú nízke príjmy. Zároveň nízkopríjmových občanov kompenzujeme," doplnila.
Vláda úsporné opatrenia podľa nej nerobí preto, že chce občanov trápiť. "Robíme to preto, že sme zodpovední nie za to, čo bolo predtým, ale za to, v akom stave Slovenskú republiku odovzdáme o štyri roky," zdôraznila šéfka vládneho kabinetu.
Zároveň pripustila, že rozpočet môžu ešte stále svojou iniciatívou pozmeniť poslanci Národnej rady (NR) SR. Na základe pripomienkového konania, otvorených listov či ďalších upozornení sú otvorené napr. otázky zmien v stavebnom sporení, treťom pilieri či limity na lieky pre nízkopríjmové skupiny občanov.
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) považuje schválený rozpočet za dobrý, pretože napĺňa základné zámery vlády - ozdravenie verejných financií a vytvorenie podmienok pre zdravý rast slovenskej ekonomiky. Najťažší v snahe ozdraviť rozpočet bude podľa neho budúci rok, kedy sa zrealizuje podstatná časť potrebných opatrení. To následne vytvorí priestor na zvyšovanie životnej úrovne občanov v ďalších rokoch.
Verejné financie zdedila nová vláda podľa Mikloša vo veľmi zlej situácii. Kabinet musel pripraviť taký návrh, ktorý by presvedčil aj medzinárodné trhy. "Bolo dôležité prijať taký rozpočet, ktorý presvedčí finančné trhy, že máme situáciu pod kontrolou. Inak by sme sa dostali do situácie, kedy by úrokové sadzby neustále rástli," upozornil minister financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona