Nechajte svoje peniaze zarábať

NETKY.SK • 22 Január 2013, 08:23 • 2 min
Nechajte svoje peniaze zarábať

Nechajte svoje peniaze zarábať - Gurmán Hoci si ľudia postupne zvykajú na skutočnosť, že peniaze, ktoré majú našetrené, sa dajú investovať do množstva produktov ponúkaných bankami, ešte stále majú značné množstvo financií uložených na bežných účtoch. Na j

slovakia

left justify in out

img

Hoci si ľudia postupne zvykajú na skutočnosť, že peniaze, ktoré majú našetrené, sa dajú investovať do množstva produktov ponúkaných bankami, ešte stále majú značné množstvo financií uložených na bežných účtoch. 
      Na jednej strane je to ich opatrnosť a zásada mať svoje peniaze okamžite k dispozícii a na strane druhej aj určitá neznalosť možností, ako výhodne svoje prostriedky investovať. A tak strácajú desiatky až stovky eur, keďže peniaze im ležia na bežných účtoch a nezarábajú.
      Eva Pavlíková z Poštovej banky odporúča, aby ľudia pravidelne sporili, a to aspoň vo výške 10 % z mesačného príjmu, a zároveň aby rozumne ukladali svoje úspory na viacero miest. Na výplatu, dôchodok a pravidelné výdavky či splátky úverov je vhodný bežný účet. Zvyšné úspory je dobré rozložiť tak, aby časť bola stále k dispozícii na neviazanom vklade a časť sa zhodnocovala v bezpečí banky na klasických termínovaných vkladoch. Tí odvážnejší môžu časť investovať do podielových fondov. Ak svoje peniaze vložia do fondov aj na dlhší čas, napr. 5 rokov, je možné, že sa im takto podarí vyhrať nad infláciou.
      "Čo robiť so svojimi našetrenými peniazmi? Tak tu je také odporúčanie: nechať si časť na bežnom účte, naozaj len takú časť, ktorú potrebujem na nevyhnutné výdavky na zaplatenie svojich trvalých príkazov - či už inkás, nájomného, za plyn, za elektriku, splátku úveru - a zvyšok si rozložiť naozaj aj na viac produktov. Môžu to byť termínované vklady, kde môžem zarobiť viac a môžem si výhodnejšie zhodnotiť tie prostriedky na dva alebo tri roky, a časť si vložiť na nejaký sporiaci produkt," radí Pavlíková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies