Nečerpané peniaze z fondov na dopravu pomôžu mladým nezamestnaným

NETKY.SK • 1 Jún 2012, 07:08 • 2 min
Nečerpané peniaze z fondov na dopravu pomôžu mladým nezamestnaným

Nečerpané peniaze z fondov na dopravu pomôžu mladým nezamestnaným - Slovensko Z Operačného programu Doprava (OPD) sa na projekty podporujúce zamestnanosť mladých ľudí a rozvoj malých a stredných podnikov na Slovensku presunie 55 miliónov eur. Stane sa tak

slovakia

left justify in out

img

Z Operačného programu Doprava (OPD) sa na projekty podporujúce zamestnanosť mladých ľudí a rozvoj malých a stredných podnikov na Slovensku presunie 55 miliónov eur. Stane sa tak po vnútornom presune finančných prostriedkov z operačnej osi integrované dopravné systémy, kde hrozí reálne nevyčerpanie eurofondov. Schválili to dnes členovia Monitorovacieho výboru Operačného programu Doprava.
      "Zdedili sme také dedičstvo, kde nemáme dostatok prostriedkov na to, aby sme vedeli vyčerpať úplne všetky peniaze. Prioritná os 4 – Infraštruktúra integrovaných dopravných systémov je najtragickejšia, pretože tam je čerpanie na úrovni ani nie dvoch percent. Čerpanie v tejto prioritnej osi je zásadne ohrozené a je pravdepodobné, že prostriedky z eurofondov by nebolo možné za najbližšie tri roky vyčerpať," povedal minister dopravy Ján Počiatek s tým, že ak by sa prostriedky nevyčerpali, projekty by sa museli hradiť zo štátneho rozpočtu, čo je prakticky nemožné. 
      Doplnil, že existuje celoeurópska snaha vedená predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom, kde je snaha vytvárať podporu mladým nezamestnaným. "Sú niektoré operačné programy, ktoré vedia napĺňať tento cieľ, u nás sú dva – Zamestnanosť a sociálna inklúzia a Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. V rámci nich vzniknú výzvy cielené na podporu mladých nezamestnaných," priblížil Počiatek.
      Podľa šéfa generálneho riaditeľstva pre regionálnu politiku Európskej komisie Christophera Todda ide o iniciatívu Barrosa na to, aby sa využili peniaze, ktoré by inak neboli využiteľné a nedali by sa použiť na podporu mladých ľudí. "Je to pre osem štátov, ktoré sú v Európe na špičke rebríčka nezamestnanosti mladých. Podobná realokácia podľa neho čaká na Španielsko, Írsko, Lotyšsko a niektoré ďalšie krajiny," ozrejmil Todd. 
      Monitorovací výbor OPD zasadá dvakrát ročne a jeho členmi sú okrem zástupcov Európskej komisie a pracovníkov príslušných ministerstiev aj zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy, tretieho sektora a ostatných sociálno-ekonomických partnerov. Zasadá dvakrát ročne a je jedným z pravidelných nástrojov, prostredníctvom ktorých si Európska komisia overuje stav čerpania eurofondov na dopravné projekty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies