Nečasová odchádza z ODS, nechce byť vinníkom neúspechov strany

NETKY.SK • 26 August 2014, 16:45 • 2 min
Nečasová odchádza z ODS, nechce byť vinníkom neúspechov strany

PRAHA - Jana Nečasová, predtým Nagyová, už nie je členkou Občianskej demokratickej strany (ODS).

slovakia

left justify in out

Stiahla svoju žiadosť adresovanú zmierovaciemu výboru strany, aby zrušil rozhodnutie o ukončení jej členstva v ODS. Informoval o tom český server Týden.cz. Nečasovú vlani v novembri vylúčilo miestne združenie ODS v pražskej štvrti Zličín.
     

Jej manžel, expremiér Petr Nečas, v strane zostáva, informoval dnes portál iDNES.cz.
     

Bývalú šéfku sekretariátu niekdajšieho premiéra Nečasa - a dnes jeho manželku - rozhnevala výzva predsedu ODS Petra Fialu, ktorý jej koncom júla cez médiá odporučil, aby prerušila členstvo v strane, kým súdy definitívne nerozhodnú v jej prípadoch.
     

Nečasová v otvorenom liste, ktorý zverejnil Týden.cz, napísala, že aj ona preto reaguje obdobným spôsobom ako Fiala.
     

Články v médiách vníma Nečasová ako nátlak na zmierovací výbor, ktorý mal rozhodovať o jej zotrvaní v ODS. Podľa jej názoru totiž nebolo jej členstvo ukončené v súlade so stanovami strany.
     

Bývalá šéfka premiérovho sekretariátu ďalej v liste napísala, že nechce byť hromozvodom a "vinníkom" politických neúspechov ODS, v ktorej strávila a pracovala 17 rokov.
     

Niektorí členovia vo vedení ODS pripisujú vinu za nevýraznú stranícku politiku mne a môjmu manželovi, ale nehľadajú nedostatky v sebe - napísala Nečasová v liste. "To pokladám za zbabelé," odkázala Fialovi a dodala, že celú kauzu okolo nej a manžela považuje za neprimeranú, vyfabulovanú a mimoriadne osobne dehonestujúcu. "Ak si ODS nectí prezumpciu neviny, ani v nej nechcem byť. Kopnúť si do ženy, ktorá riadením osudu leží na zemi, je síce možné, ale je to prejav slabošstva," doplnila.
     

Štátny zástupca (prokurátor) obviňuje Nečasovú (Nagyovú) zo zneužitia vojenskej rozviedky na sledovanie vtedajšej premiérovej manželky Radky a dvoch zamestnancov úradu vlády. Súd jej za to koncom júna udelil trestným príkazom podmienečný ročný trest s odkladom na štyri roky. Jej právnik podal proti verdiktu odpor.
     

Nečasovú stíhajú aj v prípade údajného podplácania exposlancov ODS Petra Tluchořa, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Okrem nej je obvinený takisto jej manžel Nečas a niekdajší Fuksov námestník Roman Boček. Tretia línia kauzy, ktorá viedla k pádu Nečasovej vlády, sa týka ovplyvňovania verejných zákaziek. Polícia tiež podozrieva Nečasovú z účasti na vynášaní informácií Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), uviedol portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies