Nečas: O eurofondoch hovorím ako o droge

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 14:31 • 2 min
Nečas: O eurofondoch hovorím ako o droge

BRATISLAVA - Aj keď eurofondy pomáhajú menej vyspelým krajinám Európskej únie (EÚ), treba k nim pristupovať opatrne, aby sa z lieku nestala návyková látka. Myslí si to český premiér Petr Nečas.

slovakia

left justify in out

"Hovorím o prostriedkoch z európskych fondov ako o droge. Nechcem, aby si česká ekonomika na ne zvykla," vyhlásil na dnešnom HN Clube v Bratislave. Zdôraznil, že ako predseda vlády považoval za svoju povinnosť bojovať za čo najväčší objem prostriedkov pre ČR. Keďže však tieto peniaze neboli vytvorené v českej ekonomike, je to niečo "navyše", čo privyká Česko žiť si na pomery. "Eurofondy sú prejavom európskej solidarity, pomáhajú menej vyspelým krajinám, nie je dôvod nad tým ohŕňať nos, len sa snažím upozorniť, že to nemá len svetlé stránky, má to svoje plusy aj mínusy," argumentoval Nečas.

Táto oblasť poukazuje na určité rozdiely medzi pohľadom slovenskej a českej vlády na EÚ, reagoval slovenský premiér Robert Fico. "Nevnímam eurofondy ako niečo navyše. Vnímam EÚ ako inštitúciu, ktorá je postavená na princípe solidarity a odstraňovania regionálnych rozdielov," zdôraznil s tým, že príde čas, kedy bude Slovensko naopak čistým prispievateľom do európskeho rozpočtu.

Česko a Slovensko sa líšia aj v prístupe k jednotnej európskej mene. Kým SR vstúpila do eurozóny už v roku 2009, ČR stále nemá stanovený konkrétny termín zavedenia eura. "Momentálna je situácia taká, že držanie českej koruny ako meny s flexibilným kurzom je pre českú ekonomiku výhodnejšie ako jej zafixovanie a pristúpenie k euru," obhajoval tento postoj Nečas.

Zároveň však zdôraznil, že jeho vláda nespochybňuje záväzok z prístupovej zmluvy k EÚ, ktorá obsahuje aj povinnosť vstúpiť po splnení príslušných podmienok do eurozóny. "Nehľadáme cestu opt-outu, zároveň si ale ani nestanovujeme dátum vstupu do eurozóny, pretože to nemá žiadny zmysel," vysvetlil. Situácia, kedy bude pre ČR výhodnejšie nahradiť vlastnú menu eurom, však podľa neho "niekedy v budúcnosti" môže nastať.

Fico upozornil, že postoj k euru je v súčasnosti ovplyvnený krízou a chápe preto opatrnosť krajín, ktoré spoločnú menu nepoužívajú. V roku 2009 však podľa neho mnohí "úprimne závideli", že Slovensko vstúpilo do eurozóny. "Euro bolo, je a bude úspešný príbeh pre Slovensko. Náš kurz bol mimoriadne výhodný, zmizli všetky problémy s národnou menou. Nemôžem povedať ani nikdy nepoviem, že to bolo zlé rozhodnutie," konštatoval. Dnes je navyše podľa neho nemožné hovoriť o návrate k národnej mene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona