Nečas: Nespoliehame sa na zahraničnú pomoc, ale primárne sami na seba

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 12:53 • 2 min
Nečas: Nespoliehame sa na zahraničnú pomoc, ale primárne sami na seba

BRATISLAVA - Česká republika sa pri odstraňovaní následkov povodňových škôd nespolieha na zahraničnú pomoc, a teda ani na tú z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Primárne sa spoliehame sami na seba," povedal novinárom český premiér Petr Nečas po dnešnom HN Clube v Bratislave. "Ak bude možnosť niečo čerpať z Fondu solidarity, tak sa to pokúsime využiť," reagoval na vyhlásenie eurokomisára pre rozpočet Janusza Lewandowského, ktorý v stredu (5.6.) uviedol, že únia nemá dostatok finančných rezerv, aby dokázala vyhovieť všetkým žiadostiam o pomoc, či už ide o Sýriu, ktorá sa zmieta v občianskej vojne, alebo o členské štáty, ktoré postihli záplavy.

"Pravdepodobný rozsah škôd spôsobených katastrofou prevyšuje finančné možnosti únie," poznamenal Lewandowski s tým, že v európskom Fonde solidarity nie je dostatok prostriedkov. Vyplatenie odškodného v tomto roku tak nie je možné a jediným riešením je odsunúť ho na nasledujúci rok.

Česká vláda je v tejto súvislosti pripravená vyčleniť minimálne 5,3 miliardy českých korún. Nečas deklaroval, že sa dostanú aj k samotným občanom postihnutých prírodnou katastrofou. Chystajú sa konkrétne programy, ktoré nadviažu na existujúci systém. V rámci neho už úrady práce vyplácajú cez systém mimoriadnej pomoci čiastky tým ľuďom, ktorí prišli o základné životné prostriedky.

 

Nečas dnes prišiel na Slovensko na diskusné fórum HN Clubu, ktorého témou bolo 20 rokov od rozdelenia ČSFR, napriek ťažkej situácii v jeho krajine. Ako poznamenal, pricestoval iba pre to, lebo to bolo dlho dohodnuté, avšak ešte dnes sa pôjde pozrieť aj do vodou postihnutých oblastí. O situácii je nepretržite informovaný. "Dôraz činnosti sa teraz presunie na odstraňovanie povodňových škôd, ktoré sú v niektorých mestách skutočne vysoké," opísal situáciu.

Ocenil tiež priateľskú ponuku slovenskej strany, ktorá chcela ČR poskytnúť svojich hasičov. "Zatiaľ ich nepotrebujeme. ČR si zatiaľ vystačí so svojimi zdrojmi," konštatoval.

Premiér Robert Fico vyslovil ľútosť nad obeťami, ktoré si vyžiadal vodný živel. "Verím, že sa českej vláde podarí v maximálnej možnej miere eliminovať dôsledky tejto katastrofy. Vážim si, že Petr Nečas napriek kritickej situácii prišiel na Slovensko," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies