Nečas na súde poprel, že dal sledovať svoju exmanželku

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 16:19 • 2 min
Nečas na súde poprel, že dal sledovať svoju exmanželku

PRAHA - Bývalý český premiér Petr Nečas dnes na súde odmietol, že by v roku 2012 jeho vtedajšiu manželku Radku sledovala vojenská rozviedka. Na výsluchu vyhlásil, že k žiadnej nezákonnosti nedošlo, informovala spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Nečas o tomto prípade prehovoril po prvý raz, keďže na polícii predtým odmietol vypovedať. "Nemôžem o tom veľmi hovoriť, avšak povedal som pravdu a nič než pravdu. Zopakoval som iba to, čo hovorím od roku 2013, že podľa môjho najhlbšieho presvedčenia k nijakej nezákonnej činnosti nedošlo... Nemôžem teda byť stíhaný ani ja, ani ďalší obžalovaní," povedal podľa ČT24 Nečas novinárom.
     

Na súde vypovedal s prestávkou približne 3,5 hodiny. Najskôr oznámil svoju verziu, potom odpovedal na otázky žalobcu a advokátov.
     

Na otázku, či vedel, že na jeseň 2012 prebiehalo sledovanie jeho vtedajšej manželky Radky, expremiér odpovedal: "Neviem, ako ste prišli na to, že prebiehalo nejaké sledovanie. Žiadne sledovanie neprebiehalo." Štátny zástupca Rostislav Bajger označil Nečasovu výpoveď za starostlivo pripravenú "s cieľom chrániť svoju manželku a ďalších obžalovaných". 
     

Výpoveďou expremiéra sa ale podľa neho nič nemení, pretože "dôkazov je dostatok". Má ísť napríklad o odpočúvanie, ktoré navrhuje pustiť na súde v najbližších termínoch.
     

Podľa stíhaného bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka dnes Nečas pravdivo opísal okolnosti vzniku celej kauzy a "veľmi tým nabúral obžalobu", ktorá tvrdí, že sledovanie zariadila Nečasova terajšia manželka Jana. Pokyn na sledovanie vydal riaditeľ Vojenského spravodajstva, ktorý na to bol riadne oprávnený. "Povedzme, že bola nejaká informácia, ktorú bolo Vojenské spravodajstvo povinné preveriť," dodal Páleník.
     

Od koho táto informácia pochádza, Páleník nepovedal. Niekoľko nezávislých zdrojov už ale predtým uviedlo, že Páleník na súde vyhlásil, že sledovanie svojej vtedajšej manželky zadal priamo Nečas. To isté už skôr povedal aj ďalší exšéf rozviedky Milan Kovanda, uviedla ČT24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies