Nečas na návšteve u Putina: Pussy Riot sú falošné modly boja za ľudské práva

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 09:21 • 2 min
Nečas na návšteve u Putina: Pussy Riot sú falošné modly boja za ľudské práva

MOSKVA - Uväznené členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot nie sú žiadnymi bojovníčkami za slobodu a ľudské práva, keďže zneuctili pravoslávny chrám a boli za to tvrdo potrestané. Povedal to počas v pondelok počas návštevy Ruska český premiér Petr Nečas.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je škodlivé robiť z mladých Rusiek modly, aj keď ich trest bol zbytočne tvrdý. Nadviazal tak na svoje minuloročné vyjadrenia na adresu skupiny, ktorú označil za nevkusnú a jej podporu za škodlivú. Predseda českej vlády, ktorý prišiel do Ruska v nedeľu, v pondelok rokoval so svojim ruským náprotivkom Dmitrijom Medvedovom a neskôr v Soči aj s prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja vyslovili spokojnosť so vzájomnými obchodnými vzťahmi, píše portál českého denníka MF Dnes.

"Na čo som chcel upozorniť je, aby sme sa neupínali na falošné symboly. Zhanobiť pravoslávny chrám nepovažujem za symbol boja za slobodu a ľudské práva. Považujem to, naopak, za výraz nekultúrnosti a hulvátstva, ktoré uráža náboženské cítenie mnohých občanov Ruska. V tomto vidieť symbol boja za ľudské práva ja jednoducho odmietam," vyhlásil v Moskve Nečas. "Na druhej strane veľmi otvorene hovorím, že, z nášho pohľadu, trest za tento krok bol neprimeraný a zbytočne tvrdý," doplnil premiér na adresu mladých Rusiek, ktoré v auguste minulého roka odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Dôvodom bol incident z februára 2012, keď mladé pankáčky vnikli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy a zaspievali tu "modlitbu" proti Putinovi. 

Česko a Rusko majú dlhodobo rezervované vzťahy, keďže Praha sa radí k najbližším spojencom USA v Európe. Vzájomné vzťahy sú poznamenané najmä 40-ročnou nadvládou Sovietskeho zväzu, ktorého vedenie v roku 1968 poslalo do vtedajšieho Československa armádu v záujme zastaviť proreformný vývoj v krajine. Prahu a Moskvu v súčasnosti spájajú najmä úzke obchodné vzťahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies