Nečakané: Kima Čong-una volilo v jeho obvode 100 percent voličov!

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 08:56 • 2 min
Nečakané: Kima Čong-una volilo v jeho obvode 100 percent voličov!

PCHJONGJANG - Severokórejský líder Kim Čong-un zvíťazil vo svojom obvode v parlamentných voľbách, ktoré sa konali v nedeľu. Hoci oficiálne výsledky ešte nie sú známe, štátne médiá už informovali o Kimovom víťazstve.

slovakia

left justify in out

V obvode v regióne Päktu-sa pri hraniciach s Čínou, odkiaľ pochádza jeho otec a bývalý líder KĽDR Kim Čong-il, Kima volilo 100 percent voličov, pričom aj účasť bola 100-percentná. Tak ako aj v iných obvodoch, Kim nemal žiadneho protikandidáta. "Je to symbol absolútnej podpory a hlbokej dôvery v najvyššieho vodcu Kima Čong-una," napísala tlačová agentúra KCNA.

Voľby do 687-členného Najvyššieho ľudového zhromaždenia sa konajú každých päť rokov. Parlament je však len symbolickou inštitúciou, ktorá sa schádza najviac dvakrát ročne. Právomoci ľudového zhromaždenia zahŕňajú napríklad schvaľovanie rozpočtu krajiny a menovanie dôležitých orgánov, ako je vplyvná Národná obranná komisia. Väčšinu rozhodnutí v KĽDR prijíma vedenie Strany pracujúcich. Novozvolený parlament sa má prvýkrát zísť v apríli, presný termín ešte nebol stanovený. 

 

Výsledky volieb by mali oznámiť v pondelok. Voľby slúžia v KĽDR aj ako prostriedok na sčítanie ľudu a overenie ich bydliska, keďže hlasovanie je povinné. Účasť väčšinou prekračuje 90 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies