Nebuďte bigotní, odkázali Rusom predstavitelia Anži Machačkala

NETKY.SK • 3 August 2015, 16:22 • 2 min
Nebuďte bigotní, odkázali Rusom predstavitelia Anži Machačkala

MOSKVA - Predstavitelia ruského prvoligového klubu Anži Machačkala už majú po krk bigotnosti v domácom futbale.

slovakia

left justify in out

Ich odkaz bol reakciou na osočovanie fanúšikov tímu z Kaukazu priaznivcami moskovského CSKA v sobotnom stretnutí tretieho kola tamojšej najvyššej súťaže. Vojenský tím zvíťazil na vlastnom štadióne najtesnejším rozdielom 1:0 a jeho podporovatelia hanlivo pokrikovali na kaukazský región a vytiahli transparent s nápisom "planéta zvierat" a upraveným znakom Anži, ktorý mal homofóbne podfarbenie.

 

Fanúšikovia Machačkaly pochádzajú prevažne z etnických menšín. "Žiadame, aby bol futbal chránený pred bigotnosťou. Skandovanie zo strany CSKA osočovalo a vyvolalo nevraživosť z etnických dôvodov. Ak iba odvrátime zrak, povedie to k zvýšenej frekvencii takýchto incidentov," znelo stanovisko generálneho riaditeľa Anži Sergeja Korableva. Priaznivci Moskovčanov zasa tvrdili, že sa stali obeťou sexistických chorálov namierených voči ruským ženám. Disciplinárna komisia národného futbalového zväzu (RFS) zasadne v stredu, nie je však jasné, či plánuje vyvodiť tresty. 

 

Napätie medzi etnickými Rusmi a menšinami nie je v populácii najväčšej krajiny sveta ničím nezvyčajným. Antidiskriminačná organizácia FARE vo februári tohto kalendárneho roka zverejnila zoznam dvoch stoviek prípadov rasistického správania na ruských futbalových štadiónoch za ostatné dve sezóny. Z nich bolo 22 namierených proti Kaukazu a pätnásť voči ľuďom narodeným v tejto oblasti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies