Nebudete veriť, že také niečo je možné, možno sa dokonca zasmejete. Ale verte či nie, takéto ochorenia naozaj existujú!

NETKY.SK • 12 December 2022, 12:00 • 2 min
Nebudete veriť, že také niečo je možné, možno sa dokonca zasmejete. Ale verte či nie, takéto ochorenia naozaj existujú!

Medzi ľuďmi sú všelijaké zvláštnosti, veď aj my ľudia sami sme zvláštni, preto by nemalo byť prekvapujúce, že aj ochorenia bývajú netypické, až pôsobiace neuveriteľne.

slovakia

left justify in out

Pri niektorých pokrútime hlavou, kútiky úst sa nám nadvihnú, lebo aj názov v sebe skrýva úsmevnosť, ale pravdou je, že zrejme by sme ani jedným, či už netradičným alebo tradičným, nechceli trpieť. Že preháňam? No veď uvidíte!

 

Stendhalov syndróm

 

Syndróm, o ktorom by ste si mysleli, že nemôže jestvovať, budete presviedčať mňa i seba, že také čosi predsa nie je možné. A predsa sú veci, sú ochorenia, na ktoré zrejme ani logika nestačí, pretože len čo si podrobnejšie opíšeme, v čom spočíva nezvyčajnosť, pochopíte, o čom je reč.

Je to totiž tak, že vinníkom za Stendhalov syndróm je umenie, áno, čítate dobre. Umelecké diela spôsobuju síce zriedkavejšie, ale stáva sa, u istých jedincov veľmi nepríjemné prejavy. Napríklad sa im zvýši tep, je im nevoľno a ešte aj halucinácie z toho mávajú. A aby nebolo málo, ešte sa pridávajú mdloby a zmätenosť. Začína sa to umením, ale nemýlte sa, ono to totiž nie je o nenávisti k umeleckým dielam či nebodaj o odpore, skôr naopak. Niektorí ľudia dokážu precítiť umelečno veľmi intenzívne, a to buď vtedy, keď nejaké dielo až príliš uchváti, alebo aj vtedy, ak je tých diel na rovnakom mieste viac. Jednoducho nedokážu vstrebať toľkú nádheru, a tak aj fyzické telo zareaguje a zo zážitku, ktorý mal byť pôvodne príjemný, sa udeje nepríjemnosť.

 

Závislosť

 

V rokoch 90. sa v jednom časopise objavil prípad muža, neuveriteľný, možno trochu úsmevný, hoci človek to nemyslí zle. Muž totiž prepadol mrkve, áno, naozaj mrkve, a to do takej miery, že bol na nej závislý. Nebol schopný o inom premýšľať, nechcel a ani si ju nevedel vybrať z úst, takže ho zahliadli na ulici s mrkvou v ústach.

 

Syndróm zahraničného akcentu

 

Už názov napovie viac ako dosť, ale pre lepšie priblíženie, boli viaceré situácie, kedy ľudia po prekonaní mozgovej mŕtvice alebo iného vážnejšieho zranenia nadobudli nevysvetliteľne iný akcent. Jedna žena, bolo to už dávno, v roku 1941, utrpela vážnu nehodu, v dôsledku čoho upadla do kómy. Len čo sa prebrala, jej reč bola iná ako predtým, odrazu bolo jasne počuť nemecký prízvuk. Bohužiaľ, žena mala tú smolu, že sa práve odohrával krvavý konflikt a ten, čo ho prebudil, pochádzal práve z Nemecka, a tak susedia, ktorí ju poznali predtým, nemohli zniesť, že im takto pripomína dennodennú smrť. Prinútili ju, aby sa odsťahovala a ona to na veľkú žiadosť napokon aj urobila, veď koniec koncov ani jej ďalšia možnosť neostávala, ak nechcela mať ešte väčšie problémy.

 

Syndróm cudzej ruky

 

Syndróm cudzej ruky je častejší, než by sme sa nazdávali, zapríčiňuje ho poškodenie niektorých častí mozgu. Na prvý pohľad to môže vyzerať zábavne, avšak verte mi, nechceli by ste s takouto pliagou bojovať, pretože človek síce s rukou hýbe, avšak neovláda, čo končatina stvára. Niekedy sa kvôli tomu môže dostať do nevinných záležitostí, ale už boli aj také chvíle, keď sa ruka správala agresívne a svojho majiteľa štípala, fackala, ba čo viac, aj sa ho pokúšala uškrtiť.

 

Choroba Šípovej Ruženky

 

Iste poznáte rozprávku o Šípkovej Ruženke, ktorá chuderka zaspala na sto rokov. Bola to strašná-prestrašná kliatba, ktorá, nanešťastie, uvrhla do nemilosti celý veliký a pompézny palác. V príbehu však krásna dievka napokon dostane bozk od princa a všetko sa na dobré obráti, zazvoní zvonček, obaja, princezná aj princ sa usmievajú a sľubujú si večnú lásku.

Nuž ale pokiaľ ide o toto ochorenie, rozprávkový názov mu nechýba, ale priebeh už ozaj nie je čarovný. Človek totiž môže zaspať kedykoľvek a kdekoľvek, liekov na to niet, a hoci sa v priebehu rokov problém môže aj vytratiť, nikto nevie zaručiť, či a kedy zmizne. Navyše príznakmi sú aj vysoké horúčky, triaška a bolesť hlavy.

 

Viac prstov

 

Na svete sa už narodili aj takí, ktorí vyčnievajú počtom prstov na nohe či ruke, zatiaľ azda neprekonaný zostáva muž, ktorému Boh pridelil prstov až 34.

 

Génius

 

Niekedy sa mozog začne správať podivne, jedna časť funguje dobre, až geniálne, zatiaľ čo tá druhá značne zaostáva. Podobne je to i so syndrómom, v ktorom sa z vás smie pokojne stať génius, avšak so sklonmi ako dieťa. Budete počítať ako kalkulačka, vymenujete všetko, o čo vás požiadajú, možno vás budú nazývať kráčajúcim googlom, avšak šnúrky na topánkach si nezaviažete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies