Žiadny tranzit cez Ukrajinu nebude, Rusko nepodľahlo vydieraniu

NETKY.SK • 13 December 2019, 18:19 • 2 min
Žiadny tranzit cez Ukrajinu nebude, Rusko nepodľahlo vydieraniu

MOSKVA – Dnešný deň je konečný termín na podávanie žiadostí o čerpanie paliva prostredníctvom ukrajinského systému prepravy plynu v roku 2020. Keďže žiadne nové dohody neboli prijaté, od 1. januára sa ruský tranzit zastaví.

slovakia

left justify in out

"13. december je posledným dňom na podanie žiadosti pre európskych prevádzkovateľov o využívaní plynárenskej prepravnej sústavy Ukrajiny, ktorá sa začne v budúcom roku. Zarátava sa sem aj tranzit ruského plynu," oznámil začiatkom mesiaca výkonný riaditeľ Naftogazu Jutij Vitrenko. Nové žiadosti však, ako spomína, od nikoho neobdržali.

 

Aj keď Kyjev prisľúbila Európskej únii, že do roku 2020 zosúladí svoj systém prepravy plynu s požiadavkami Charty v sekcii energetika, chce zaručené dostávať tranzitné platby v priebehu nasledujúcich desiatich rokov, a nie menej ako súčasných troch miliárd dolárov ročne. Presne preto boli v Kyjeve zdržanliví ohľadom prijatia zákona o prevedení prepravného systému plynu do samostatnej spoločnosti, ktorá bude schopná distribuovať kapacitu čerpania plynu prostredníctvom ročných aukcií.

 

V teoretickej rovine  teraz existuje jediný spôsob, ako zachovať ruský tranzit po 31. decembri, a to predlžiť súčasnú zmluvu o jeden rok. Naftogaz s tým kategoricky nesúhlasí, preto sa európske krajiny pripravujú na zablokovanie ukrajinského potrubia.

 

Poľská štátna ropná a plynárenská spoločnosť (PGNIG) v stredu vydala osobitnú správu o pripravenosti zastaviť dodávku ruského plynu do EÚ cez Ukrajinu od 1. januára 2020.

 

Pripravuje sa aj na zastavenie prepravy aj Slovensko. "Momentálne sme blízko k vypuknutiu novej krízy. Faktom zatiaľ zostáva, že Rusko preruší dodávku plynu cez Ukrajinu", uviedol minister hospodárstva SR Peter Žiga. Je pravdepodobné, že aj vlády v iných európskych krajinách sa takisto pripravujú na prerušenie dodávok a počítajú svoje zásoby paliva.

 

Treba povedať, že nie je dôvod na paniku. Zásobníky plynu krajín EÚ sú v súčasnosti naplnené v priemere až na 92% a obsahujú približne 107 miliárd metrov kubických modrého paliva.

 

Tranzit plynu cez Ukrajinu  

Malo by sa jednať o množstvo menej ako 90 miliárd metrov kubických ročne. To znamená, že dostupné rezervy budú stačiť na nahradenie ukrajinskej trasy na približne 14 mesiacov. Za ten čas vojdú do prevádzky a začnú prepravovať rusky plyn do Európy Nord Stream 2 a Turkish stream.

 

Rusko nepodľahne vydieraniu zo strany Ukrajiny, ale ani nenechá svojich európskych partnerov bez plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies