Nebraska ako 19. americký štát zrušila trest smrti

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 10:24 • 2 min
Nebraska ako 19. americký štát zrušila trest smrti

OMAHA - Senát amerického štátu Nebraska zrušil v stredu trest smrti a nahradil ho doživotným väzením bez možnosti prepustenia. Jednokomorový parlament prehlasoval veto guvernéra Peta Rickettsa, keď za zrušenie absolútneho trestu hlasovalo 30 zákonodarcov a proti bolo 19.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia svoje rozhodnutie vysvetlili náboženskými výhradami, ťažkosťami pri získavaní drog pre smrtiace injekcie ako aj rizikom justičných omylov. Guvernér Ricketts, ktorý trest smrti podporuje, neskrýval sklamanie a vyhlásil, že Nebraska prišla "o dôležitý nástroj na presadzovanie práva".

 

Nebraska sa tak stala 19 štátom USA, ktorý zakázal vykonávanie trestu smrti. Zároveň je prvým väčšinovo konzervatívnym americkým štátom za posledných 40 rokov, ktorý zrušil popravy. V Nebraske nikoho nepopravili už od roku 1997, no na popravu tam momentálne čaká desať odsúdených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona