Nebojíme sa, odkázali obyvatelia Barcelony na pochode proti terorizmu

NETKY.SK • 27 August 2017, 07:46 • 2 min
Nebojíme sa, odkázali obyvatelia Barcelony na pochode proti terorizmu

BARCELONA - Státisíce ľudí sa včera v centre španielskeho mesta Barcelona zúčastnili na mierovom pochode venovanom obetiam minulotýždňových teroristických útokov, ktoré zasiahli túto katalánsku metropolu a neďaleké mesto Cambrils. Pri útokoch zomrelo 15 ľudí a zranenia utrpelo 150 ďalších osôb.

slovakia

left justify in out

Na čele pochodu išli zamestnanci záchranných zložiek, taxikári, policajti a radoví občania, ktorí pomáhali bezprostredne po útokoch. Niesli veľký transparent so sloganom "No tinc por", čo v katalánčine znamená "Nemám strach". Pochod bol zároveň verejným odmietnutím násilia islamských extrémistov, informuje agentúra AP.

 

Na pochode sa zúčastnil aj španielsky kráľ Filip VI., španielsky premiér Mariano Rajoy a ďalší predstavitelia centrálnej vlády v Madride i regionálnej administratívy Katalánska. Podľa odhadov barcelonskej polície bolo na pokojnej demonštrácii približne 500.000 ľudí. Mnohí niesli kvety červenej, žltej a bielej farby - symbol mesta.

 

Filip VI. je prvým španielskym kráľom, ktorý sa zúčastnil na podobnom podujatí od obnovenia monarchie v roku 1975. Pochody sa uskutočnili aj v ďalších mestách krajiny - vrátane Madridu, Valencie či Viga.

 

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát. Neskôr sa zistilo, že teroristi mali na pláne ešte rozsiahlejší útok, ich zámer však prekazil náhodný výbuch podomácky zostrojených náloží v meste Alcanar. Špekuluje sa, že terčom mala byť Gaudího svetoznáma bazilika Sagrada Família v Barcelone.

 

Osem teroristov je mŕtvych, dvaja sú vo vyšetrovacej väzbe, dvoch úrady prepustili na slobodu, budú však sledovaní. Hospitalizovaných stále zostáva 22 obetí, z ktorých šesť je v kritickom stave.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona