Nebezpečný vírus zika môže napádať kmeňové bunky dôležité pri vývoji mozgu

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 06:39 • 2 min
Nebezpečný vírus zika môže napádať kmeňové bunky dôležité pri vývoji mozgu

NEW YORK - Vírus zika môže napádať embryonálne kmeňové bunky, ktoré sú nápomocné pri vývoji mozgu. Vyplýva to z laboratórnej štúdie amerických vedcov, ktorú v piatok zverejnil vedecký časopis Cell Stem Cell. Citovala z nej agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Síce sa doposiaľ nepodarilo potvrdiť, či zika spôsobuje vrodené poruchy, vedcov znepokojuje, že viacerým nakazeným tehotným ženám sa narodili sa deti s abnormálne malými hlavami a nedostatočne vyvinutým mozgom, a síce poruchou známou ako mikrocefália.

 

Predošlé štúdie objavili stopy vírusu v mozgoch detí s mikrocefáliou, ktoré krátko po narodení zomreli. Najnovšia štúdia amerických vedcov zistila, že zika môže poškodzovať bunky, ktoré pomáhajú pri vývoji mozgu. Viacerí odborníci však upozorňujú, že tento objav ešte nedokazuje, že vírus spôsobuje vrodenú poruchu.

 

Zika, ktorú prenášajú najmä komáre, sa od vlaňajšej jesene rozšírila do vyše 30 krajín, prevažne Južnej a Severnej Ameriky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň v súvislosti s ňou vyhlásila 1. februára stav medzinárodnej pohotovosti, aký naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies