Nebezpečné umelé sladidlo E952: V USA ho zakázali, u nás sa nachádza v nápojoch!

NETKY.SK • 20 November 2013, 12:31 • 2 min
Nebezpečné umelé sladidlo E952: V USA ho zakázali, u nás sa nachádza v nápojoch!

BRATISLAVA – Nebezpečný emulgátor! E 952 – Kyselina cyklamová alebo takzvaný cyklamát zakázali v Spojených štátoch amerických a vo Veľkej Británii už na konci 60. rokov. U nás sa však stále nachádza v potravinách, ktoré predávajú v každom obchode.

slovakia

left justify in out

E 952 sú umelé sladidlá, ktoré sa nachádzajú najmä v nápojoch aby prekryli pachuť sacharínu v nízkokalorických nápojoch. Sú až 40-krát sladšie ako cukor, ale napriek tomu nemajú žiadnu energetickú hodnotu. Jednou z prísad pri jeho výrobe sa používa aj na ničenie hmyzu, alebo pri odstraňovaní hrdze.

Pri pokuse na potkanoch cyklamát spôsobil rakovinu močového mechúra, či dokonca genetické mutácie. U ľudí sa v tele mení na látku cyklohexylamin, ktorý spôsobuje zápal močoveho mechúra. Podľa výskumov iba 3-4% ľudí na zemi dokáže vo väčšej miere metabolizovať cyklamát. 80% ľudí ho nedokáže metabolizovať vôbec.

"Je to povolená látka, ktorá sa pridáva najmä do potravín so zníženou energetickou hodnotou... ", ozrejmila Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. Pripomenula, že zdravotnú neškodnosť E952 posúdila nezávislá vedecká inštitúcia, tak nie je dôvod na obavy.

V Spojených štátoch amerických a vo Veľkej Británii ho zakázali v roku 1969. V krajinách Európskej únie je stále prítomný v nápojoch a džemoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies