Nebezpečné stromy v Banskej Bystrici stále nie sú označené

NETKY.SK • 7 Jún 2014, 18:21 • 2 min
Nebezpečné stromy v Banskej Bystrici stále nie sú označené

BANSKÁ BYSTRICA - Návštevníci Mestského parku v Banskej Bystrici sú vystavení nebezpečenstvu úrazu, mesto ich však o tom dostatočne neinformuje a park je voľne prístupný.

slovakia

left justify in out

Poškodené stromy, ktoré môžu ohrozovať ľudí, dodnes nie sú označené, hoci ich označenie výstražnými tabuľkami primátor Peter Gogola avizoval ešte koncom marca. Na otázku, kedy mesto stromy označí, primátorova hovorkyňa agentúre SITA od stredy napriek prísľubu neodpovedala. Chodci si síce môžu prečítať, že vstup do parku je pre riziko padajúcich konárov na vlastné nebezpečenstvo, tieto oznamy sú však umiestnené len na dvoch zo siedmich vstupných chodníkov do parku.

 

Podľa expertízy Technickej univerzity vo Zvolene je v Mestskom parku 24 stromov, ktoré sú v takom stave, že predstavujú riziko pre ľudí. Mesto ich plánovalo vyrúbať ešte v marci, kedy je vegetačný pokoj. Po upozornení ochranárov, že v dutinách stromov už zahniezdili vtáky, primátor výrub ešte pred jeho začiatkom 26. marca stopol. „Rozhodli sme sa, že ten výrub zrealizujeme na jeseň, teda v ďalšom období vegetačného pokoja, aby sme dali vtáčikom šancu sa vyliahnuť a žiť. A tie stromy, ktoré by mohli byť potenciálne rizikom, označíme tabuľkami, aby sa ľudia vyvarovali pobytu v ich blízkosti,“ povedal vtedy Gogola.

 

Podľa fytopatológa Pavla Hlaváča z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene zlý stav stromov navrhnutých na odstránenie z parku zapríčinilo celé spektrum škodlivých činiteľov ako hniloby spôsobené drevokaznými hubami, trhliny narúšajúce statiku či drevokazný hmyz. Niektoré zo stromov môžu podľa neho staticky zlyhať kedykoľvek, bez viditeľných vonkajších symptómov.

 

Mestský park pri historickom centre Banskej Bystrice bol založený v roku 1895, má rozlohu 6,4 hektára, rastie v ňom približne 850 stromov. Závažnejšie zásahy do zelene sa tam nevykonali od roku 1988, správca mestskej zelene vykonával len bežnú údržbu, ktorá zahŕňala odstraňovanie suchých konárov a konárov, ktoré boli prekážkou pre verejné osvetlenie. V roku 2011 si mesto od Technickej univerzity Zvolen objednalo inventarizáciu drevín v parku a posúdenie ich stavu. Na základe výsledkov expertízy povolil odstránenie vybraných stromov aj Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica, keďže park je národnou kultúrnou pamiatkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies