Nebezpečná nákaza: V Prešovskom kraji sa šíri chrípka, mumps aj žltačka!

NETKY.SK • 26 September 2014, 14:50 • 2 min
Nebezpečná nákaza: V Prešovskom kraji sa šíri chrípka, mumps aj žltačka!

PREŠOV - Počty chorých na akútne respiračné ochorenia v Prešovskom kraji sa oproti minulému týždňu zvýšil o takmer 1 400 prípadov.

slovakia

left justify in out

Pre chrípku a podobné onemocnenia boli zatvorené tento týždeň aj dve školské zariadenia, jedna materská škola v okrese Bardejov a Spojená základná škola v okrese Vranov nad Topľou. V kraji sa objavili aj prípady mumpsu a žltačky typu A. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove na svojej webstránke.

 

Lekári v kraji tento týždeň vyšetrili 6 409 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami, z tohto počtu diagnostikovali 445 pacientov s chrípkou. Pred týždňom bolo chorých na chrípku 329 ľudí a celkovo trpelo na respiračné ochorenia 5 026 nemocných. Najviac pacientov bolo vo veku do päť rokov, špeciálne chrípka potrápila najviac deti v školopovinnom veku. 

 

V niektorých okresoch sa rozšírili aj žltačky a mumps. Vírusovú hepatitídu typu A (žltačka) zachytili u štyroch pacientov v obci Chminianske Jakubovany v okrese Prešov, v Kamienke v okrese Stará Ľubovňa zistili tri prípady žltačky. Parotitída (mumps) prepukla v okrese Vranov nad Topľou. V obci Banské diagnostikovali 19 prípadov, najviac sa opuch príušnej žľazy dotkol detí vo veku šesť až 14 rokov, ktorých je spolu 13. Po jednom prípade mumps diagnostikovali aj v obciach Sačurov a Kamenná Poruba. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona