Nebezpečná huba, ktorá ničí banánovníky, sa šíri ďalej do sveta

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 16:07 • 2 min
Nebezpečná huba, ktorá ničí banánovníky, sa šíri ďalej do sveta

RÍM - Banány, ktoré obľubujú konzumenti na celom svete, ohrozuje nebezpečná choroba. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Spojených národov sa kmene huby s názvom Fusarium oxysporum f. sp.cubense, ktorá napáda banánovníky, už rozšírili z juhovýchodnej Ázie aj na Blízky východ a do Afriky.

slovakia

left justify in out

FAO odhaduje, že ochorenie môže znížiť dodávky na svetové trhy a pestovateľom banánov spôsobiť škody vo výške 8,9 miliardy USD (6,41 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Kmeň TR4 tzv. Panamskej choroby je pôdna huba, ktorá napáda korene banánovníka. Je veľmi nebezpečná aj pre odrodu Cavendish, ktorá sa podieľa zhruba 95 % na dodávkach banánov do Severnej Ameriky a Európy, uviedol pre Reuters Fazil Dusunceli z centrály FAO v Ríme. Dodal, že aj keď toto ochorenie ešte zatiaľ nezasiahlo plantáže v Latinskej Amerike, objavilo sa v Jordánsku a Mozambiku. To signalizuje, že sa TR4 už rozšíril z juhovýchodnej Ázie na Blízky východ a do Afriky.
      

TR4 za zhruba dve dekády zničil desaťtisíce hektárov banánových plantáží v Číne, Malajzii, na Filipínach a v Austrálii. Prvýkrát sa objavil v 90. rokoch minulého storočia v Ázii a odtiaľ sa šíri ďalej do sveta.
      

V 50. rokoch zdecimoval plantáže v Latinskej Amerike iný kmeň Panamskej choroby, ktorý vtedy takmer vyhubil odrodu banánov Gros Michel. Preto pestovatelia nasadili odolnejšiu odrodu Cavendish, ale aj tá momentálne boj s kmeňom TR4 prehráva.
      

Banány odrody Cavendish dominujú na trhu, pretože sa ľahko pestujú, majú dlhšiu trvanlivosť a výbornú chuť. Globálny export banánov dosiahol v roku 2011 rekordných 18,7 milióna metrických ton. Banány sa tak podľa FAO stali najrozšírenejším ovocím z hľadiska predaja. Ich najväčším importérom sú USA, po ktorých nasleduje Belgicko. Cez belgický prístav Antverpy prejde ročne najviac banánov na celom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies