Nebezpečenstvo za volantom: Na cestách je riziko dehydratácie vyššie, chráňte sa!

NETKY.SK • 19 August 2014, 16:24 • 2 min
Nebezpečenstvo za volantom: Na cestách je riziko dehydratácie vyššie, chráňte sa!

BRATISLAVA - Dovolenková sezóna vrcholí a s ňou i dlhé cesty autom, hodiny v silno klimatizovanom vlaku či lietadle.

slovakia

left justify in out

Na váš pitný režim, ktorý v lete beztak prechádza zaťažkávacou skúškou, to kladie ďalšie nároky. Ich zanedbanie pritom môže vás aj vašich blízkych vystaviť reálnemu riziku. 

     

Nedajte dehydratácii šancu pokaziť vám končiace sa prázdniny      

Obrovský význam pravidelného pitného režimu vidno najmä na fakte, že už 2-% strata vody v organizme vedie k až 20-% strate energie. Strata vody 4 % vás pripraví o polovicu síl a dehydratácia nad 6 % už môže viesť k nebezpečnému kolapsu. Nedostatočne hydratované telo je celkovo menej odolné voči psychickej i fyzickej záťaži. 
     

"Dospelý človek bežne denne stráca asi 2,5 l tekutín, ktoré treba nahrádzať. Horúce počasie a cestovný stres však tieto straty zvyšujú a denná potreba vody sa tak môže vyšplhať aj na viac ako 3 litre," upozorňuje MUDr. Eva Beňová. Skúsená lekárka zároveň radí piť radšej viac než menej. Ak nemáte problémy s obličkami, prípadný mierny nadbytok vody hravo zvládnu.

     

Pozor hlavne za volantom      

Správny pitný režim môže byť pri ceste na dovolenku aj otázkou bezpečnosti. Najmä pri dlhom pobyte v aute totiž môžu byť symptómy dehydratácie nenápadné – únava, znížená pozornosť, zvýšená telesná teplota. Pocit smädu sa však stále nemusí dostaviť. "Dehydratácia citeľne znižuje vašu schopnosť sústrediť sa na jazdu a rýchlo reagovať. Napríklad obmedzovanie pitného režimu s cieľom nezastavovať cestou na dovolenku na WC je preto veľmi nebezpečná prax," varuje MUDr. Beňová. Aby sa dovolenka nezačala kolapsom z tepla alebo dopravnou nehodou, pohonné hmoty jednoducho musíte pravidelne dopĺňať aj svojmu telu.

     

Nenechajte sa oklamať "klímou"      

Aj v prípade, ak je cestou na dovolenku interiér auta, autobusu či lietadla príjemne klimatizovaný, neznamená to, že potrebujete piť menej. Klimatizácia odvlhčuje vzduch a tým dehydruje, pite preto svedomite aj napriek nižšiemu subjektívnemu pocitu smädu. Lekári zároveň odporúčajú nastaviť rozdiel oproti vonkajšej teplote maximálne o 5-6 °C, teplotný šok pri vystupovaní inak môže vyústiť až do choroby. 

     

Pozornosť venujte aj deťom       

"Obsah vody v detskom organizme je vyšší ako u dospelých, malí cestovatelia sú preto na záťaž spojenú s letným cestovaním citlivejší," vysvetľuje MUDr. Beňová. Na dopĺňanie tekutín pre deti, ale aj dospelých, odporúča čistú pramenitú vodu, najlepšie dojčenskú: "Na každodenné pitie a čo najefektívnejšie dopĺňanie tekutín sú optimálne čisté pramenité vody s celkovým obsahom rozpustených látok do 500 mg/l. Tomuto kritériu spravidla vyhovujú práve dojčenské vody." 

     

Okrem obsahu minerálnych látok sa môžete zamerať aj na iné ukazovatele. Dojčenská voda Lucka napríklad priamo na fľaši informuje aj o optimálnom jemne zásaditom pH a vyváženom obsahu vápnika a horčíka. Vy môžete siahnuť po dospeláckom variante a na praktickej detskej fľaši zas môžete vďaka odmerke sledovať, koľko vaše dieťa počas cesty na dovolenku vypilo. 
     

Myslite na to, že základným kameňom pitného režimu musí byť pravidelnosť. Častejšie dopĺňanie tekutín po dúškoch, hoci aj niekoľkokrát za hodinu, je oveľa vhodnejšie ako nárazový príjem veľkého množstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona