Nebezpečenstvo lavínových zosuvov sa už niekoľko dní nezmenilo

NETKY.SK • 13 Október 2016, 08:33 • 2 min
Nebezpečenstvo lavínových zosuvov sa už niekoľko dní nezmenilo

LIPTOVKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aj naďalej trvá vo Vysokých a Západných Tatrách.

slovakia

left justify in out

Lokálne nebezpečenstvo zaznamenali lavínoví špecialisti hlavne na svahoch s trávnatým podkladom, približne od nadmorskej výšky 1800 metrov nad morom. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Zmena sa neočakáva ani v neskorších hodinách. Aj popoludní počítame s prvým stupňom lavínového nebezpečenstva. V ostatných pohoriach sa nebezpečenstvo lavínových zosuvov zatiaľ nevytvorilo," uviedol s tým, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môže turistov ohroziť pád lavín.

 

Dnes ráno bolo na horách väčšinou opäť zamračené, miestami hmlisto. Ochladenie pretrváva už druhý týždeň. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus šiestich do plus dvoch stupňov Celzia. Fúkal väčšinou mierny vietor východných smerov s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu.

 

Za uplynulých 24 hodín pripadlo v Tatrách do desať centimetrov nového snehu. Vo vyšších polohách nad hranicou lesa sa stále nachádza súvislá snehová pokrývka s výškou snehu od päť do 30 centimetrov, v polohách nad 1300 metrov od 20 do 50 centimetrov snehu. Celkovo za predchádzajúcu periódu sneženia pripadlo v polohách nad 1800 metrov 30 až 60 centimetrov snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies