Neberú drogy, neboli na infekčnom, čo je to za mládež?

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 07:57 • 2 min
Neberú drogy, neboli na infekčnom, čo je to za mládež?

Pre mládež je typická istá ľahkosť bytia. Podľa všeobecne platnej predstavy, by mladý človek nemal niesť bremeno väčšieho problému a jeho tvár by málokedy mala ukazovať známky zlej nálady.

slovakia

left justify in out

Je priam žiaduce, aby sa v mladosti veľa usmievalo, ešte viac spalo a čo najmenej myslelo na starobu. Ach, aké pekné chvíle sa spájajú so stredoškolským obdobím, a ako veľmi by si občas dospelší želali aspoň jednodňový spomienkový výlet. Cestovať v čase sa síce nedá, ale vďaka Marekovi Zákopčanovi a jeho knihe Zvonením sa všetko začína, je aj iný spôsob, ako sa vrátiť do skončených čias.

 

img


Je to učiteľ
Marek Zákopčan je nielen výborný spisovateľ a známy recenzent, ale pracuje aj ako učiteľ slovenského jazyka. Učí žiakov strednej školy, čo znamená, že z prvej ruky pozná mládežnícky jazyk, vie, čo je cool a rozhodne ho neprekvapí výhovorka o domácich úlohách, ktoré nedopatrením prehltol domáci miláčik. Všetky vedomosti mohol teda zručne využiť v najnovšom literárnom počine, pri ktorom sa dá neuveriteľne dobre zabaviť.

 

Je nová
Mladá profesorka Lívia Smolná má ťažký začiatok na pracovisku. Na vine však nie sú zlomyseľní žiaci, ktorí by ju výstrelkami doháňali do šialenstva, ale trochu prehnane profesionálny kolega Daniel Riečny. Dráždi ho jej prehnané nadšenie, on sám si totiž udržiava odstup, a to aj napriek tomu, že v očiach študentov je obľúbenec.

 

img

 

Miláčik
Čo by to bol za študentský román, ak by sa v ňom neodohrali aj nejaké drámy?
O jednu sa postará aj Marko, študent maturitného ročníka, ktorý je, mimochodom, aj brat novej profesorky Smolnej. Chlapec má u dievčat veľké sympatie, je považovaný za miláčika.
Zaľúbené je do neho nejedno dievča, ale iba Mirke sa podarí byť mu oporou pri zvládaní náročnej rodinnej situácie. Áno, nebude to vždy ružové, ale aj tak niet pochýb, že či už v reálnom živote alebo v knihe, je mládežnícky čas naozaj nezabudnuteľný.

 

img

 

Viaceré témy
Zvonením sa všetko začína rozoberá viaceré témy. Jednak sa medzi riadkami nájde problematika alkoholizmu žien, ale nespomenuté neostanú ani vynucovanie si autority, význam vzdelania a škodlivý vplyv podceňovania. A, samozrejme, bez tínedžerských lások by to ani snáď byť nemohlo! Pokiaľ by sa niekto dal nalákať, nie je nič ľahšie ako si dielo zadovážiť. Kúpiť sa dá napríklad aj tu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona