Nebenzia upresnil, kto otvoril cestu k zjednoteniu Krymu a Ruska

NETKY.SK • 22 Máj 2020, 14:20 • 2 min
Nebenzia upresnil, kto otvoril cestu k zjednoteniu Krymu a Ruska

Ukrajina sama vydláždila cestu na referendum o znovuzjednotení Krymu a Ruska v roku 2014, uviedol ruský veľvyslanec pre OSN Vasily Nebenzya na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie ruského diplomata

"Aby ste pochopili, čo sa stalo na Kryme a prečo sa toto referendum uskutočnilo, mali by ste vedieť, čo všetko tomu predchádzalo. Mali by ste otvoriť oči na to, čo sa dialo v Kyjeve a na celej Ukrajine v roku 2014, čo aj viedlo k referendu. Ukrajinci bohužiaľ nemôžu nikoho obviňovať okrem samých seba, pretože len oni svojim konaním vydláždili cestu pre toto referendum", povedal Nebenzya.

 

img

 

Útek Janukovyča

Pripomenul, že garantmi dohody uzavretej bývalým ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou boli ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska a Poľska.  "A tieto záruky boli porušené hneď na druhý deň opozíciou, ktorá sa jednoducho zmocnila Kyjeva a prinútila Janukovyča utiecť“, zdôraznil ruský diplomat.

 

A presne toto bolo začiatkom udalostí na Kryme.  "Keby sa v Kyjeve neuskutočnil prevrat v roku 2014, situácia by bola iná a dnes by bol Krym tam, kde bol pred rokom 2014," dodal.

 

img

 

Názory obyvateľov Krymu 

Obyvatelia Krymu, ktorí komunikovali prostredníctvom videokonferencie poznamenali, že ich práva na polostrove sú rešpektované, niektorí z nich navyše zdôraznili, že v súčasnosti žijú lepšie ako pod ukrajinskou vládou. Zároveň obyvatelia Krymu poznamenali, že spoločný život s Ruskom bola ich vedomá voľba.

 

Niekde sa dodržuje, niekde nie 

Stály predstaviteľ Nemecka pri OSN Christof Heusgen, ktorý sa stretnutia zúčastnil, vyhlásil, že "existuje medzinárodné právo, Charta OSN, Rada Európy, Benátska komisia," a vyzval všetkých aby sa tieto medzinárodné práva v nich zakotvené aj dodržiavali.

 

Ruský stály zástupca pri OSN okamžite reagoval na túto poznámku nemeckého kolegu. "Spomenuli ste medzinárodné právo. Nechcem ísť do detailov, ale chcem vám len pripomenúť Kosovo, ktoré ste plne podporili a uznali, a medzinárodný súd rozhodol o nezávislosti Kosova len na základe rozhodnutia parlamentu a dokonca ani referendum tam nebolo. Takže o dodržiavaní vami medzinárodného práva môžeme diskutovať", uviedol Nebenzya.

 

img

 

Pripojenie Krymu k Rusku 

Krym sa stal ruským regiónom po referende, ktoré sa konalo v marci 2014, v ktorom 96,77% voličov v Krymskej republike95,6% obyvateľov Sevastopolu hlasovalo za vstup do Ruska. Stalo sa to po štátnom prevrate na Ukrajine. Krymskí obyvatelia demokraticky hlasovali v plnom súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN o zjednotení s Ruskom. Podľa Vladimíra Putina je otázka Krymu úplne uzavretá.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20200522/1571812809.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies