Nebankovky nebudú môcť poskytovať pôžičky bez licencie

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 15:59 • 2 min
Nebankovky nebudú môcť poskytovať pôžičky bez licencie

BRATISLAVA - Nebankové spoločnosti už nebudú môcť poskytovať pôžičky bez licencie. Udeľovať im ju bude Národná banka Slovenska.

slovakia

left justify in out

Vznikne tiež elektronický register údajov o spotrebiteľských úveroch. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorú predložilo Ministerstvo financií SR do pripomienkového konania. Cieľom návrhu je podľa rezortu financií zvýšiť transparentnosť a výkon kontroly na trhu spotrebiteľských úverov. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2015.

 

Ministerstvo v návrhu stanovuje, akým spôsobom budú môcť subjekty získať povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. Toto povoľovacie konanie nahradí v prípade nebankových spoločností proces zápisu do registra veriteľov. Na banky sa licencovanie podľa rezortu financií vzťahovať nebude, keďže vykonávajú uvedenú činnosť na základe bankového povolenia. Kontrolu a dohľad nad činnosťou veriteľov poskytujúcich spotrebiteľské úvery preberie v celom rozsahu Národná banka Slovenska. 

 

Ako ďalej vyplýva z návrhu, povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov bude obmedzené alebo neobmedzené. Pri obmedzenom povolení žiadateľ nebude môcť za rok poskytnúť spotrebiteľské úvery klientom za viac ako 10 tis. eur. Pre udelenie povolenia bez obmedzenia rozsahu poskytovania spotrebiteľských úverov musí byť veriteľ zriadený ako spoločnosť s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, pričom je povinný zriadiť si dozornú radu. Takýto subjekt bude musieť mať podľa návrhu základné imanie minimálne 100 tis. eur a bude povinný preukázať pôvod tohto imania a finančných zdrojov, z ktorých sa budú poskytovať spotrebiteľské úvery. Veriteľ tiež musí zachovať výšku základného imania po celý čas, ako bude poskytovať spotrebiteľské úvery. 

 

Ďalšou novinkou, ktorú novela zákona prináša, je vznik elektronického registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Pôjde o podobný úverový register, aký už v súčasnosti existuje v pôsobnosti bánk. Jedným z dôvodov pre vytvorenie registra údajov o spotrebiteľských úveroch podľa ministerstva je, aby bolo možné čo najpresnejšie posúdiť schopnosť spotrebiteľa splácať pôžičku. Uvedený register bude prístupný všetkým veriteľom, ktorí budú povinní vyhodnocovať tieto údaje pre posúdenie podmienok a poskytnutia jednotlivého spotrebiteľského úveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies