Nebankové spoločnosti budú potrebovať na poskytovanie úverov licencie

NETKY.SK • 3 Február 2015, 11:35 • 2 min
Nebankové spoločnosti budú potrebovať na poskytovanie úverov licencie

BRATISLAVA - Nebankové spoločnosti budú môcť poskytovať pôžičky len vtedy, ak budú mať licenciu. Udeľovať im ju bude Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

S touto zmenou prichádza Ministerstvo financií (MF) SR v rámci novely zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách, ktorú dnes definitívne schválila Národná rada (NR) SR. "Cieľom návrhu je zvýšiť transparentnosť a výkon kontroly na trhu spotrebiteľských úverov," priblížilo MF SR.

 

Zákon stanovuje, akým spôsobom budú môcť subjekty získať povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. Toto povoľovacie konanie má nahradiť v prípade nebankových spoločností proces zápisu do registra veriteľov. "Na banky sa licencovanie vzťahovať nebude, keďže vykonávajú uvedenú činnosť na základe bankového povolenia. Kontrolu a dohľad nad činnosťou veriteľov poskytujúcich spotrebiteľské úvery preberie v celom rozsahu NBS," vysvetlil rezort financií.

 

Povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov bude obmedzené alebo neobmedzené.

 

Ďalšou novinkou je, že spoločnosti poskytujúce spotrebiteľské úvery budú povinné nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Na základe informácií z tohto registra by mali podľa MF SR vedieť lepšie posúdiť, či bude klient schopný pôžičku splácať. "Veriteľ je na základe zákona povinný poskytovať po uzatvorení zmluvy o spotrebiteľskom úvere aspoň do jedného registra zákonom stanovené údaje. Vzhľadom na povinnosť veriteľa nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch sa písomný súhlas so spracovaním osobných údajov nahrádza súhlasom spotrebiteľa na základe zákona," uvádza sa v dôvodovej správe. Spoločnosti by mali do registra poskytovať údaje napríklad o výške poskytnutého úveru, dátum jeho splatnosti, ale aj omeškanie splátok zo strany spotrebiteľa.

 

Opatrenia obsiahnuté v novele vychádzajú z Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorú schválila vláda SR v januári tohto roka. Zákon nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies