NDS vyhlásila tender na úsek R2 s tunelom Soroška

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 17:46 • 2 min
NDS vyhlásila tender na úsek R2 s tunelom Soroška

BRATISLAVA - Projekt rýchlostnej cesty R2 Rožňava - Jablonov nad Turňou, ktorého súčasťou je aj stredne dlhý tunel Soroška, sa o krok posunul k svojej realizácii.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) totiž v pondelok 4. mája vyhlásila verejnú súťaž na vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie, na dokumentáciu pre ponuku a na výkon autorského dozoru pre tento projekt. "Samotné vydanie stavebného povolenia očakávame v závere roka 2017,“ informuje NDS s tým, že po alokovaní financií a úspešnom obstaraní zhotoviteľa stavebného diela je výstavba úseku predbežne plánovaná na päť rokov.

 

Začiatok 14 kilometrov dlhého úseku bude v mimoúrovňovej križovatke Rožňava, následne bude pokračovať súbežne so železnicou, ktorú bude križovať. Nad obcou Lipovník vojde rýchlostná cesta do 4 280 metrov dlhého tunela Soroška. Z tunela bude rýchlostná cesta pokračovať západne od obce Jablonov nad Turňou a skončí napojením na existujúcu cestu prvej triedy I/50 smerom na Košice. 

 

„Trasa tohto úseku rýchlostnej cesty R2 okrajovo zasahuje do chránených vtáčích území Slovenského krasu. Tunel nezasiahne migráciu veľkých šeliem ako sú rysy a vlci v danom území,“ informuje NDS o dopadoch stavby na životné prostredie. Súčasťou projektu budú estakádami riešené biokoridory a štandardné oplotenie celej dĺžky rýchlostnej cesty. Takisto súčasťou projektu je aj veľké jednostranné odpočívadlo Jovice napojené z oboch smerov a 12 mostov, z ktorých 10 bude na rýchlostnej ceste a dva nad ňou. 

 

Z celkovej takmer 200-kilometrovej dĺžky južného spojenia Zvolena a Košíc sú podľa údajov NDS momentálne vo výstavbe dva úseky rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša a R2 Pstruša – Kriváň. Tento rok začne NDS, tak ako v prípade R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, finalizovať ďalší projekt R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, aby bolo možné vyhlásiť verejné súťaže na vypracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona