NDS v 1. polroku opravila diaľnice a cesty za 7,5 mil. eur

NETKY.SK • 11 August 2014, 14:25 • 2 min
NDS v 1. polroku opravila diaľnice a cesty za 7,5 mil. eur

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) v prvom polroku tohto roka investovala do opráv a údržby vozoviek diaľnic a rýchlostných ciest, vrátane ciest I. triedy vo vlastnej správe, vyše 7,5 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Diaľničiari tak obnovili vozovky v dĺžke viac ako 78 kilometrov, resp. na ploche 438 tis. štvorcových metrov. Najviac vozoviek opravili v Žilinskom kraji (128 tis. štvorcových metrov), Bratislavskom (104 tis. štvorcových metrov) a Košickom kraji (100 tis. štvorcových metrov).

 

"Na vozovke sa menil opotrebovaný povrch, odstraňovali sa nerovnosti a vyjazdené koľaje, či zdrsňoval a vyrovnával povrch vozovky v súvislosti s výskytom tzv. aquaplaningu. Zrealizované opravy v celkovej výške 5,7 mil. eur výrazne zvýšia bezpečnosť motoristov," informoval v pondelok hovorca NDS Michal 

 

NDS opravila vozovku na viacerých úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest. Na D1 za odpočívadlom Hybe v smere do Liptovského Hrádku položila nový mikrokoberec, obnovila povrch vozovky úseku D2 pred križovatkou Malacky smerom na Bratislavu, či zrealizovala opravu vozovky R2 - I/50 v Košiciach medzi križovatkami Optima a VSS. 

 

Diaľničiari v prvej polovici tohto roka obnovili a opravili tiež 31 mostných záverov za vyše 1,8 mil. eur. Išlo o opravy mostných záverov v úsekoch D1 medzi križovatkami Lúka a Rakoľuby a križovatkami Chocholná, Trenčín a Nemšová, v úseku medzi križovatkami Ilava a Nemšová, na moste Dovalovec pri Liptovskom Hrádku, na estakáde Mierová - Senecká v Bratislave. Mostné závery sa menili aj na frekventovanom bratislavskom Moste Lafranconi na D2, ako aj na ceste z Jaroviec na hraničný priechod Kittsee D2. Mostné závery prepájajú betónovú (nosnú) konštrukciu mosta s opornou spodnou časťou. Ide o dilatačné zariadenie, ktoré znižuje dynamické účinky v nosnej konštrukcii mosta. 

 

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. vznikla 1. februára 2005 na základe zákona. Jej 100-percentným vlastníkom je štát, v mene ktorého koná Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť eviduje základné imanie takmer 3,145 mld. eur. K hlavným činnostiam spoločnosti patrí prevádzka, opravy, údržba a výstavba diaľnic a rýchlostných ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona