NDS už zrušila tender na elektronické diaľničné známky

NETKY.SK • 16 Január 2015, 16:01 • 2 min
NDS už zrušila tender na elektronické diaľničné známky

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) už zrušila užšiu súťaž na elektronické diaľničné známky na základe rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to v piatok potvrdil hovorca diaľničiarov Michal Fúrik. "Národná diaľničná spoločnosť vyhlási v najbližšom období nové verejné obstarávanie na dodávateľa elektronických diaľničných známok. Termín spustenia celého systému závisí od procesu verejného obstarávania," uviedol hovorca.

 

Oznámenie o zrušení tendra na komplexnú službu výberu, evidencie a kontroly úhrady diaľničných známok, ktorý NDS vyhlásila pred rokom, zatiaľ nebolo zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania. ÚVO nariadil zrušiť tender na elektronické diaľničné známky na základe námietok jedného z troch navrhovateľov proti podmienkam v súťažných podkladoch. NDS podľa úradu porušila princípy hospodárnosti, efektívnosti a transparentnosti zakotvené v zákone o verejnom obstarávaní a uchádzača vylúčila. Minister dopravy Ján Počiatek v piatok povedal, že na zrušenie uvedeného tendra boli dva zásadné dôvody. "Národná diaľničná spoločnosť mala pôvodne ambíciu, aby komponenty celého systému boli lokalizované na Slovensku kvôli zabezpečeniu údajov a bezpečnosti systému. ÚVO k tomu zaujal stanovisko, že to nemôže byť teritoriálne obmedzené, čiže systém môže byť prevádzkovaný aj zo zahraničia," uviedol Počiatek. Ďalší dôvod súvisí s umiestnením kontrolných miest, keďže NDS mala presne špecifikovať všetky miesta. "Ich filozofiou bolo, aby každý z uchádzačov si navrhol vlastnú schému kontroly. Musí sa tomu prispôsobiť a vypíše tender nanovo," dodal minister. 

 

Predpokladaná cena takmer šesťročnej zákazky na elektronické známky, plánovanej pôvodne v období od 1. mája 2014 do 31. marca 2020, bola 35 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Jej súčasťou bola aj opcia na tri roky za 14 mil. eur. Elektronizácia predaja diaľničných známok namiesto súčasných papierových nálepiek mala začať v roku 2015. Po rozhodnutí ÚVO by to malo byť možné najskôr v roku 2016. 

 

NDS zrušila aj nové tendre na činnosť stavebného dozoru na rozostavaných úsekoch diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka a Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala. Zdôvodnila to objektívnou zmenou podmienok verejného obstarávania. Podľa diaľničiarov to nemá žiaden vplyv na výstavbu D1. "Výkon činnosti nezávislého stavebného dozoru je zabezpečený prostredníctvom rámcových zmlúv nezávislými externými odborníkmi stavebného dozoru, ktoré boli uzavreté na základe riadne zrealizovaných verejných obstarávaní," uviedol Fúrik. NDS vyhlási v najbližšom období nové verejné obstarávanie na výkon činnosti stavebného dozoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies