NDS opravila dvakrát toľko výtlkov na diaľniciach ako vlani

NETKY.SK • 14 Marec 2013, 16:10 • 2 min
NDS opravila dvakrát toľko výtlkov na diaľniciach ako vlani

BRATISLAVA – Vyše 100-percentné zvýšenie množstva výtlkov na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách eviduje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) túto zimu. Zatiaľ čo počas zimy 2011/2012 na ich opravu minula od novembra do konca februára 77.000 eur, túto sezónu je to dvojnásobok, 156.000 eur. Opraviť musela o vyše 2000 štvorcových metrov (m2) viac.

slovakia

left justify in out

Najviac postihnuté miesta boli úsek diaľnice D2 medzi Trnavou a Sencom a diaľnica D1 - privádzač Prešov. "NDS ho dostala do majetku v druhej polovici roku 2012 a úsek je v havarijnom stave. Len tam sme zrealizovali viac ako 1000 m2 vysprávok, čo je 25 percent z celkového množstva," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii prevádzkový riaditeľ NDS Štefan Török. Dodal, že na rekonštrukciu úseku sa pripravujú verejné obstarávanie.

Spoločnosť však nemala len zvýšené náklady na opravu výtlkov, ale aj na zimnú údržbu, v čom je započítaný napríklad posypový materiál či mzdy zamestnancov. Od novembra 2012 do februára tohto roka minula na tento účel asi 8,5 milióna eur. Vlani za obdobie od novembra 2011 do marca 2012 boli náklady vo výške 7 miliónov eur. "Ešte nie sme ani na konci a už máme náklady o 1,5 milióna vyššie," upozornil Török s tým, že táto zima je najnáročnejšia za posledných päť až sedem rokov. Spotreba soli bola napríklad vyššia o 44 percent.

O cesty NDS sa stará 159 sypačov a celkovo sa zimnej údržby zúčastňuje 621 zamestnancov. Všeobecne však podľa Töröka situácia na týchto cestách nie je kritická. Spoločnosť ich denne kontroluje a výtlky odstraňuje hneď, ako je to možné. Počas tejto sezóny sa na spoločnosť vraj neobrátil zatiaľ žiadny nespokojný vodič, ktorý by chcel finančnú náhradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies