NDS dobuduje križovatky Prešov, západ na D1 a Sielnica na R1

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:26 • 2 min
NDS dobuduje križovatky Prešov, západ na D1 a Sielnica na R1

BRATISLAVA - Dobudovanie križovatky Prešov, západ na päť rokov využívanom úseku diaľnice D1 Svinia - Prešov, západ môže podľa odhadov stáť do 1,89 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (2,26 mil. eur vrátane dane). Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) plánuje trvanie prác počas vyše jedného roka v dĺžke 380 dní a už vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk. Uchádzači môžu ponuky predložiť do 2. októbra.

slovakia

left justify in out

Stavba úseku D1 Svinia - Prešov, západ v dĺžke vyše 7 kilometrov bola odovzdaná do užívania 7. júna 2010. Zhotoviteľom stavby, vrátane neúplnej križovatky Prešov, západ, šiestich mostov a obojstranného odpočívadla Malý Šariš, bola spoločnosť Inžinierske stavby, a. s. Košice.

 

Odhadované stavebné náklady na pripravovanú úpravu križovatky Sielnica na rýchlostnej ceste R1 predstavujú 3,39 mil. eur bez dane (4,07 mil. eur s daňou). Práce sú v tomto prípade plánované na šesť mesiacov a lehota na predkladanie ponúk je tiež 2. októbra, vyplýva z ďalšej výzvy na predkladanie ponúk. "Úprava križovatky predstavuje rozšírenie pôvodného telesa štvorpruhovej smerovo rozdelenej rýchlostnej cesty o požadovanú šírku pre dobudovanie chýbajúcich odbočovacích a pripájacích pruhov (štyri vetvy) celkovej dĺžky 1 953,5 metrov," oznámila NDS.

 

Budovanie pripájacieho pruhu vetvy č. 2 vyvoláva rozšírenie existujúceho mostného objektu na R1 a doplňované odbočovacie vetvy č. 1 a 3 vyvolávajú vybudovanie zárubných múrov pod mostom nad rýchlostnou cestou. "Pozdĺž vetvy č. 1 sa vybuduje protihluková stena výšky 4 m a dĺžky 785 m. Vegetačné úpravy riešia kompenzáciu dopadov na životné prostredie za výrub drevín vyvolaný stavbou," dodali diaľničiari. Vyvolanou investíciou je objekt preložky káblových vedení.

 

Križovatka Sielnica je súčasťou úseku R1 Kováčová - Banská Bystrica, západ v dĺžke vyše 18 km. Stavbu budovali v niekoľkých etapách od roku 1972 - časť Kováčová - Vlkanová (10 km) bola odovzdaná v roku 1974, Banská Bystrica, juh - západ (3 km) v roku 1979 a Vlkanová - Banská Bystrica (5,2 km) v roku 1980. Zhotoviteľom bol vtedajší národný podnik Doprastav.

 

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. vznikla 1. februára 2005 na základe zákona. Jej 100-percentným vlastníkom je štát, v mene ktorého koná Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť eviduje základné imanie takmer 3,145 mld. eur. K hlavným činnostiam spoločnosti patrí prevádzka, opravy, údržba a výstavba diaľnic a rýchlostných ciest.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies