NDS chce v tomto roku rozostavať tri úseky diaľnic na východe a severe Slovenska

NETKY.SK • 13 Február 2015, 12:10 • 2 min
NDS chce v tomto roku rozostavať tri úseky diaľnic na východe a severe Slovenska

BRATISLAVA - Stavebné stroje by sa mali v tomto roku pustiť do výstavby diaľnic na troch úsekoch na Slovensku. Konkrétne ide o dve časti diaľnice D1 na východe krajiny a o jeden úsek diaľnice D3 na severe. Také sú plány Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na tento rok.

slovakia

left justify in out

"V roku 2015 plánujeme začať výstavbu úsekov diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec, D1 Prešov, západ – Prešov, juh a D1 Budimír – Bidovce," vymenoval pre TASR hovorca NDS Michal Fúrik. Celkovo ide o takmer 18 kilometrov (km) ciest s predpokladanými stavebnými nákladmi viac ako 744 miliónov eur. Na tieto diaľničné úseky však ešte nie sú vyhlásené riadne súťaže, NDS stihla vlani zverejniť len predbežné oznámenia k tendrom. 
      

"Zdržania boli spôsobené komplikáciami v majetkovo-právnom vysporiadaní úsekov a vyvlastňovacími konaniami," vysvetlil Fúrik. Na úseky boli podľa jeho slov podané žiadosti o vydanie stavebného povolenia a hneď po jeho získaní sa vyhlási samotné verejné obstarávanie.
      

Najnákladnejším má byť pritom 7,87-km obchvat Prešova, čiže úsek Prešov, Západ – Prešov, Juh. Podľa predpokladov by mali byť náklady naň vo výške 339,5 milióna eur. Druhý diaľničný úsek je tiež na východe Slovenska, neďaleko Košíc. Ide o 4,4-km časť D1 z Budimíra po Bidovce, ktorého odhadované náklady sú 217,65 milióna eur.
      

Tretím je úsek diaľnice D3 na severe krajiny, a to Čadca, Bukov – Svrčinovec. Tento 5,67-km úsek si podľa predpokladov vyžiada financie vo výške 187,1 milióna eur. V minulom roku pritom NDS chcela vyhlásiť súťaž ešte na štvrtý diaľničný úsek, mala ním byť časť rýchlostnej cesty R3 z Tvrdošína po Nižnú. Nakoniec sa tak nestalo a diaľničiari nezverejnili ani predbežné oznámenie o súťaži. Problémom je totiž jej financovanie. Súťaž na cestu R3 sa podľa Fúrika bude môcť vypísať až po tom, ako sa zabezpečia financie zo zdrojov Európskej únie, prípadne štátneho rozpočtu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona