NCHZ sú na pokraji krachu, koniec im hrozí už začiatkom budúceho roka

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:19 • 2 min
NCHZ sú na pokraji krachu, koniec im hrozí už začiatkom budúceho roka

NCHZ sú na pokraji krachu, koniec im hrozí už začiatkom budúceho roka

slovakia

left justify in out

img

Jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne Hornej Nitry, Novácke chemické závody (NCHZ), sú na pokraji krachu. S odvolaním sa na dokument zo schôdze veriteľov spoločnosti o tom píše dnešné vydanie denníka Plus jeden deň. Podnik by podľa neho mohol zaniknúť už vo februári budúceho roka a o prácu by tak priamo alebo nepriamo mohlo prísť takmer 7000 ľudí.
      "Nebudem komentovať finančný stav úpadcu," reagoval na tieto informácie správca konkurznej podstaty NCHZ Miroslav Duračinský. Generálny riaditeľ závodov Miroslav Zlatohlávek pre denník odmietol, že by podniku niečo hrozilo a z dlhodobého hľadiska sa dá podľa neho dokonca hovoriť o náraste počtu zamestnancov. Primátor Novák Dušan Šimka by považoval krach závodov za tragédiu. "Krach chemických závodov v Novákoch si neviem ani predstaviť. Malo by to nedozerné následky. O prácu by prišlo priamo 1700 ľudí a nepriamo by sa to dotklo ďalších 5300 ľudí," povedal Šimka pre Plus jeden deň.
      NCHZ sa dostali do problémov v júli minulého roka, keď im Európska komisia (EK) za účasť v medzinárodnej kartelovej dohode uložila pokutu takmer 20 miliónov eur. V septembri následne podnik prešiel do konkurzu.
      Podľa denníka väčšie problémy začali, keď exkluzívni dodávatelia závodu začali hľadať nových klientov a odberatelia zase tlačiť, aby znižoval cenu výrobkov. Podnik údajne nedokáže splácať faktúry skôr ako do dvoch mesiacov. Podľa informácií zo schôdze veriteľov dosahuje mesačnú stratu 350.000 eur a jeho dlh sa má do konca roka vyšplhať na 5,3 milióna eur. "Je dôvodný predpoklad, že prevádzkové financovanie v priebehu roka 2011 už nebude možné zabezpečiť," cituje Plus jeden deň zo správy správcu konkurznej podstaty NCHZ.
      V januári budúceho roka zároveň prestane platiť zákon o strategických podnikoch, ktorý prikazoval nepredávať podnik po častiach a hromadne neprepúšťať zamestnancov. Záchranou podniku by bol nový investor, v medzinárodnom tendri však podľa denníka zostal už len jediný záujemca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies