NBÚ bude dohliadať na kyberbezpečnosť Slovenka

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 09:45 • 2 min
NBÚ bude dohliadať na kyberbezpečnosť Slovenka

BRATISLAVA - Ústredným orgánom štátnej správy pre oblasť kybernetickej bezpečnosti na Slovensku bude od novembra Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

slovakia

left justify in out

Túto kompetenciu mu určuje novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorá je v pripomienkovom konaní. Novela vychádza z Koncepcie kybernetickej bezpečnosti Slovenskej republiky na roky 2015 – 2020, ktorú v júni schválila vláda.


Úlohy NBÚ budú koncepčného, legislatívneho a metodického charakteru vrátane tvorby, koordinácie a uskutočňovania štátnej politiky pre kybernetickú bezpečnosť, prípravy právnej úpravy v oblasti kybernetickej bezpečnosti a riadenia tohto úseku bezpečnosti, uvádza sa v dôvodovej správe k novele. Úrad bude v tejto oblasti zastupovať Slovensko v medzinárodných organizáciách a plniť bezpečnostné úlohy vo vzťahu k NATO a Európskej únii.


NBÚ už má v súčasnosti v kompetencii ochranu utajovaných skutočností, šifrovú službu a elektronický podpis, čiže témy, ktoré úzko súvisia s kybernetickou bezpečnosťou. V Čechách je tiež národnou autoritou kybernetickej bezpečnosti NBÚ, odôvodnil tento návrh v júni pre agentúru SITA tlačový odbor Úradu vlády SR. NBÚ podľa koncepcie bude musieť do konca roka vypracovať návrh Akčného plánu realizácie Koncepcie kybernetickej bezpečnosti Slovenskej republiky na roky 2015 – 2020, v ktorom budú už úlohy pre jednotlivé ústredné štátne orgány. Do konca februára by mal byť hotový a predložený na rokovanie vlády návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti. Práve fakt, že ochrana kyberpriestoru nie je výslovne a komplexne upravená v zákone, sa považuje za najvážnejší problém v tejto oblasti na Slovensku.


Kybernetická bezpečnosť je témou prierezovou a vyžaduje si širokospektrálnu odbornú spoluprácu. NBÚ bude preto musieť úzko spolupracovať najmä s ministerstvami financií, vnútra, obrany, Úradom vlády SR a Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby, ale aj všetkými ostatnými štátnymi inštitúciami, súkromnou sférou a akademickou obcou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies