NBS zlepšila odhad rastu slovenskej ekonomiky, v tomto roku má dosiahnuť vyše 3 %

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:08 • 2 min
NBS zlepšila odhad rastu slovenskej ekonomiky, v tomto roku má dosiahnuť vyše 3 %

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť tempom 3,3 %. V budúcom roku by sa mal rast hrubého domáceho produktu (HDP) zrýchliť na 3,5 % a v roku 2018 na 4,2 %. Vyplýva to z najnovšej strednodobej predikcie, ktorú dnes predstavila Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

"Ekonomika Slovenska by mala pokračovať v rastovej trajektórii, pričom cenový vývoj by mal pod vplyvom bázického efektu, ako aj vplyvom externých predpokladov postupne akcelerovať. Slovenská ekonomika rástla pomerne dynamicky aj v 1. štvrťroku 2016, hoci medzikvartálne sa jej tempo rastu podľa očakávaní spomalilo," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii guvernér NBS Jozef Makúch.

 

Slovenská centrálna banka mierne zlepšila odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.). Pre budúci rok zlepšila odhad rastu o 0,2 p.b. "Na konci horizontu predikcie by mal byť vývoj HDP ovplyvňovaný nábehom produkcie v automobilovom priemysle v dôsledku nových investícií," doplnil Makúch.

 

Negatívne by mohol rast Slovenska ovplyvniť vývoj v Číne alebo na rozvíjajúcich sa trhoch. "Jedno riziko je bližšie a je ním brexit, ktorý by mohol znamenať zníženie obchodnej výmeny medzi Veľkou Britániou a eurozónou. Z hľadiska cenového vývoja vidíme riziká vybalansované," doplnil viceguvernér NBS Ján Tóth.

 

V tomto roku by mala na Slovensku naďalej pretrvávať deflácia, a to na úrovni 0,3 %. Následne v roku 2017 by mali ceny vzrásť o 1,2 % a v roku 2018 by mala inflácia dosiahnuť 1,8 %.

 

V súvislosti s lepším vývojom ekonomiky by sa mala podľa NBS pozitívnejšie vyvíjať aj situácia na trhu práce. V tomto roku by sa mal zrýchliť rast zamestnanosti o 0,3 p.b. na 1,7 % a miera nezamestnanosti by mala dosiahnuť hranicu 10 %. V budúcom roku by mala potom podľa predikcie klesnúť na 9,2 %.

 

"Rast ekonomiky podporí tvorbu nových pracovných miest. Za obdobie rokov 2016 až 2018 by sa malo vytvoriť približne 80.000 nových pracovných miest, z toho 41.000 v obchode a službách," vyčíslil Tóth.

 

Ako ďalej vyplýva z predikcie, deficit verejných financií by mal v tomto roku dosiahnuť úroveň 2,6 % HDP. Verejný dlh by mal byť na úrovni 53,5 % HDP, v ďalších rokoch by sa mal postupne znižovať až na 52,1 % HDP v roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies