NBS uvažuje nad sprísnením pravidiel poskytovania hypoték

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 11:03 • 2 min
NBS uvažuje nad sprísnením pravidiel poskytovania hypoték

BRATISLAVA - Komerčné banky na Slovensku by mohli mať zakázané preplácať hypotékami svojim klientom plnú sumu kupovaných nehnuteľností. Nad takýmto sprísnením uvažuje Národná banka Slovenska (NBS), informujú v dnešnom vydaní Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Niektoré finančné domy na Slovensku totiž podľa centrálnej banky môžu pri poskytovaní hypoték podceňovať riziko ekonomických problémov či turbulencií na finančných trhoch. "Téma je aktuálna aj vo viacerých štátoch únie, pričom mnohé už pristúpili na určitú formu regulácie. V tomto smere tiež zvažujeme určité kroky," povedala HN hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

 

O zámere už vie aj Slovenská banková asociácia (SBA), detaily však zatiaľ nepozná. Konkrétny strop na poskytovanie hypoték ešte nie je stanovený, mohol by byť napríklad na úrovni 90 % z ceny nehnuteľnosti. Banky sa v názore na takúto reguláciu líšia, niektoré to považujú za dobrý krok, iné nie. Takýto krok nám odporúča aj Medzinárodný menový fond (MMF), dôvodom je predchádzanie vzniku realitných bublín, ktoré počas hospodárskej krízy spôsobili problémy viacerým krajinám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona