NBS: Sektor doplnkového dôchodkového sporenia je finančne stabilný a odolný

NETKY.SK • 27 Január 2016, 10:30 • 2 min
NBS: Sektor doplnkového dôchodkového sporenia je finančne stabilný a odolný

BRATISLAVA - Tretí pilier je na Slovensku stabilný. Skonštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) na základe výsledkov záťažového testovania dôchodkového poistenia zamestnancov, ktoré uskutočnil Európsky orgán pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie (EIOPA).

slovakia

left justify in out

"Na základe výsledkov stresového testovania môže Národná banka Slovenska konštatovať, že slovenský sektor doplnkového dôchodkového sporenia je finančne stabilný a odolný proti prípadným šokom na finančných trhoch," potvrdila hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

 

Cieľom záťažových testov bolo vytvoriť komplexný obraz o európskom zamestnaneckom dôchodkovom poistení, otestovať odolnosť dávkovo definovaných a hybridných dôchodkových systémov voči nepriaznivému vývoju na trhu a rastúcej predpokladanej dĺžke života, ako aj identifikovať potenciálne slabé miesta príspevkovo definovaných dôchodkových systémov. Zámerom bolo tiež odhaliť oblasti, na ktoré sa v budúcnosti musí dohľad zamerať. Na teste sa zúčastnilo 17 krajín Európskeho hospodárskeho priestoru, v ktorých má sektor zamestnaneckého dôchodkového poistenia významný podiel s viac ako 500 miliónmi eur v aktívach.

 

"Záťažové testy dôchodkového poistenia zamestnancov boli prvou skúškou tohto druhu vykonanou na úrovni Európskej únie. Tieto testy pomohli prehĺbiť poznatky orgánov dohľadu o vplyve, aký môžu mať rôzne budúce krízové scenáre na odolnosť dôchodkových plánov," skonštatoval v správe pre médiá predseda EIOPA Gabriel Bernardino.

 

Ako vyplýva z výsledkov testov, dávkovo definované a hybridné dôchodkové systémy preukázali relatívnu odolnosť voči permanentnému poklesu miery úmrtnosti o 20 %. Zároveň sa ukázali byť citlivejšie na náhly pokles úrokových sadzieb a rast miery inflácie a na prudký pokles cien aktív.

 

Testy odhalili tiež, že výšku dôchodkov vo veľkej miere ovplyvňuje dĺžka času, ktorý zostáva účastníkom dôchodkového plánu do odchodu do dôchodku. Najstarší členovia dôchodkového plánu majú najvyššiu hodnotu dôchodku a najkratší čas na oživenie dôchodkov po predchádzajúcom znížení cien aktív. Na dôchodky najmladších účastníkov plánu najviac vplýva dlhodobo nízka miera návratnosti aktív. "Keďže pasíva dôchodkových plánov majú výrazne dlhodobý charakter, dôležitá je pripravenosť režimov dohľadu riešiť takéto riziká transparentne, či už prostredníctvom primeraného obdobia na oživenie, uplatňovania systémov ochrany dôchodkov, vyšších príspevkov, alebo mechanizmov upravujúcich dávky," doplnil Bernardino.

 

Zároveň dodal, že je potrebné naďalej analyzovať ako dlhodobé nepriaznivé podmienky na trhu ovplyvnia správanie prispievateľov a aký budú mať vplyv na finančnú stabilitu a reálnu ekonomiku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies