NBS prísnejšie reguluje obchodovanie s finančnými rozdielovými zmluvami

NETKY.SK • 6 September 2019, 14:57 • 2 min
NBS prísnejšie reguluje obchodovanie s finančnými rozdielovými zmluvami

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska bude prísnejšie regulovať oblasť finančných rozdielových zmlúv (CFD). Vydala rozhodnutie o intervenčnom opatrení vo vzťahu k týmto zmluvám, ktoré 3. septembra vstúpilo do platnosti.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie obmedzuje uvádzanie na trh, distribúciu, alebo predaj finančných rozdielových zmlúv neprofesionálnym klientom na alebo z územia Slovenskej republiky," informovala NBS.

 

Obmedzenie sa má vzťahovať na poskytovateľov finančných rozdielových zmlúv, teda obchodníkov s cennými papiermi a banky, nevzťahuje sa len na presne stanovené prípady, ktoré určuje rozhodnutie.

 

Finančné rozdielové zmluvy z anglického contracts for difference predstavujú zmluvu medzi dvomi stranami o pohybe ceny aktíva, teda medzi investorom a brokerom. Ide o nástroj, pri ktorom investor jednoducho len špekuluje, či cena aktíva bude rásť alebo klesať, nikdy nevlastní dané podkladové aktívum.

 

"Cieľom návrhu je obmedziť uvádzanie na trh, distribúciu alebo predaj finančných rozdielových zmlúv neprofesionálnym klientom na alebo z územia Slovenskej republiky," uvádza sa v materiáli.

 

img

 

Slovenský regulátor upozornil na to, že finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku tzv. pákového efektu.

 

"Pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami dochádza k finančným stratám na 74 % až 89 % účtov neprofesionálnych investorov," vyčíslila NBS.

 

Orgány dohľadu v rámci Európskej únie upozorňujú na to, že ponuka finančných rozdielových zmlúv klientom sa vyznačuje čoraz viac agresívnymi marketingovými technikami, ako aj nedostatkom transparentných informácií.

 

Ľudia tak v dôsledku nepochopenia tohto nástroja prichádzajú o peniaze. Národná banka Slovenska konštatuje, že na Slovensku je potrebné prijať intervenčné opatrenie aj z dôvodu, že v prípade, ak by nebolo prijaté a v iných členských štátoch Únie, poskytovatelia by začali využívať výhodu regulačnej arbitráže a poskytovať služby z územia Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona