NBS pribudnú povinnosti pri dohľade nad bankami na Slovensku

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 11:58 • 2 min
NBS pribudnú povinnosti pri dohľade nad bankami na Slovensku

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) bude mať väčšie kompetencie pri dohľade nad finančnými domami.

slovakia

left justify in out

Do novely zákona o bankách sa totiž implementujú viaceré smernice Európskej únie (EÚ), ktoré majú zabezpečiť väčšiu kontrolu nad bankami zo strany dozorných orgánov, ako aj zlepšenie fungovania bánk a investičných spoločností. Návrh novely dnes definitívne schválil parlament. Plénu ju predložilo Ministerstvo financií (MF) SR spoločne s NBS.

 

Nové regulačné požiadavky sa budú vzťahovať na všetky banky v EÚ, vrátane slovenských. "Zavedením prísnejších požiadaviek pre banky a obchodníkov s cennými papiermi sa zníži riziko ich zlyhania, čo prispeje k vyššej stabilite finančného systému v rámci Slovenskej republiky, ako aj v rámci celej Európskej únie," uviedol rezort financií v predkladacej správe.

 

Po novom tak bude mať NBS niekoľko nových povinností. Ak napríklad zistí, že niektorá zo slovenských bánk má problémy, ktoré budú predstavovať riziko pre celý bankový sektor, bezodkladne bude musieť o tom informovať európsky orgán dohľadu. "Zároveň môže zvýšiť intenzitu dohliadok na mieste, môže vyžadovať tiež predloženie osobitných správ, môže uskutočniť podrobnejšie preskúmanie plánov banky alebo tematické zameranie dohliadok," uvádza sa v novele. Na zabezpečenie finančnej stability bude môcť slovenská centrálna banka vykonať kontrolu na mieste aj v pobočke zahraničnej banky, a to po konzultácii s orgánom dohľadu príslušného členského štátu.

 

Novela upravuje aj výmenu informácií a spoluprácu NBS s orgánmi dohľadu iných členských štátov a s inými orgánmi. "Zároveň sa zavádzajú ustanovenia týkajúce sa nakladania so získanými dôvernými informáciami od orgánov dohľadu iných členských štátov a účel ich použitia," uviedlo ministerstvo.

 

Centrálna banka každoročne vypracuje plán dohliadok na mieste a na diaľku. Pri tvorbe týchto plánov pritom bude musieť prihliadať najmä na výsledky stresového testovania bánk i na systémové riziká. Tieto výsledky bude môcť poskytnúť európskemu orgánu dohľadu. Ak bude mať v budúcnosti nejaká slovenská banka problém, za účelom jej ozdravenia bude môcť NBS zaviesť plán na jej obnovu a riešenie jej krízovej situácie. Taktiež sa ustanovuje bankám povinnosť spolupracovať s NBS pri riešení takejto situácie.

 

Podľa novely povinnosťou pre banky a pobočky zahraničných bánk bude udržiavať trvale svoju platobnú schopnosť a dostatočnú likviditu. "Banka a pobočka zahraničnej banky sú povinné bezodkladne informovať NBS o neplnení alebo predpokladanom neplnení povinností a následne predložiť NBS plán na včasné obnovenie plnenia ukazovateľa likvidity," píše sa v návrhu.

 

MF SR ponechalo v zákone aj výhody pre mladomanželov v podobe dvojročných prázdnin pri splácaní hypotéky. Tieto výhody schválila ešte v roku 2011 vláda Ivety Radičovej. "Ak fyzická osoba, ktorá ku dňu podania žiadosti o úver dovŕšila 18 rokov a neprekročila 35 rokov veku, zmluva o úvere musí obsahovať aj záväzok banky alebo pobočky zahraničnej banky, že jej umožní odložiť splátky istiny úveru alebo znížiť mesačnú splátku úveru až na polovicu jej výšky na 24 mesiacov, ak sa tejto osobe narodí dieťa, pričom je na rozhodnutí klienta, ktorú z týchto dvoch možností reálne využije," uvádza sa v novele zákona. Klient však musí banku alebo pobočku banky o odklad splátok požiadať písomne a k žiadosti priložiť aj rodný list dieťaťa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies