NBS: Predaj na splátky ani leasing zmeny v zákone nezakážu

NETKY.SK • 11 December 2015, 09:23 • 2 min
NBS: Predaj na splátky ani leasing zmeny v zákone nezakážu

BRATISLAVA - Ani po účinnosti zmien v zákone o spotrebiteľských úveroch nebude zakázaný predaj na splátky, leasing, ani refinancovanie úverov. Zdôrazňuje to Národná banka Slovenska (NBS) v stanovisku, ktoré TASR poskytla vedúca jej tlačového a edičného oddelenia Jana Kováčová.

slovakia

left justify in out

Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) vo štvrtok (10.12.) upozornila, že v stredu (9.12.) schválená novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá zmenila aj pravidlá spotrebiteľských úverov, spôsobí zákaz splátkového predaja áut alebo domácich spotrebičov.

 

"Zákon o spotrebiteľských úveroch zakazuje len poskytovanie peňažných prostriedkov k rukám spotrebiteľa inak ako tam ustanovenými spôsobmi. Príslušné ustanovenie treba vnímať v kontexte celého zákona, preto sa uplatňuje len na situácie, keď sú peniaze dané k dispozícii priamo spotrebiteľovi. Neznamená to, že peňažné prostriedky, ktoré sa nevyplácajú spotrebiteľovi, ale predajcovi tovaru, prípadne inej banke, sú nezákonne poskytnutý úver," vysvetľuje NBS.

 

Centrálna banka na druhej strane podporuje takú prípravu legislatívy, kde je priestor na širšiu diskusiu, a to najmä formou riadneho medzirezortného pripomienkového konania. "V rámci štandardného legislatívneho procesu vzniká priestor na prípravu jednoznačného textu právnej normy, a tak sa predíde interpretačným nejasnostiam," dodáva NBS. Kritizovaná zmena prešla do zákona formou poslaneckého pozmeňovacieho návrhu.

 

Róbert Madej (Smer-SD), ktorý bol jedným z predkladateľov novely tvrdí, že právna norma prináša viaceré opatrenia ako zákaz vyberať poplatky cez tretie firmy, zavedie sa postihovanie nelicencovaných subjektov a zabezpečí sa dohľad NBS počas celého trvania spotrebiteľského vzťahu. "Obavy, že by touto novelou bol zrušený splátkový predaj alebo leasing sú nepravdivé. Na tvorbe pozmeňovacieho návrhu sa podieľala NBS a iné inštitúcie," reagoval na výhrady Madej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies