NBS plánuje zlepšiť septembrovú predikciu vývoja trhu práce

NETKY.SK • 29 August 2017, 11:31 • 2 min
NBS plánuje zlepšiť septembrovú predikciu vývoja trhu práce

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) pravdepodobne zlepší v septembri tohtoročný odhad rastu trhu práce. Naznačila to vo svojom najnovšom mesačnom bulletine.

slovakia

left justify in out

Dôvodom možného prehodnotenia predikcie je rýchlejší rast zamestnanosti, ako aj pokles nezamestnanosti.

"Rýchlejší rast zamestnanosti v 2. štvrťroku, ako aj júlový pokles miery evidovanej disponibilnej nezamestnanosti na 6,8 %, by mohli viesť k prehodnoteniu ukazovateľov trhu práce k priaznivejšiemu vývoju v tomto roku," uviedla NBS.

 

Zamestnanosť v ekonomike v 2. štvrťroku tohto roka rástla rovnakým medziročným tempom ako na začiatku roka. Medzištvrťročný rast bol dynamický, pričom dosiahol tempo 0,63 %. Bolo to nepatrne viac v porovnaní s očakávanou dynamikou v predikcii NBS na 2. kvartál.

 

Zároveň sa nahor zrevidovali nárasty za predošlé tri štvrťroky. "Dočasné spomalenie indikátorov produkcie v 2. štvrťroku pravdepodobne neodradilo zamestnávateľov od zvyšovania počtu zamestnancov. Podľa predbežných údajov zo zdravotných poisťovní pozitívne k zamestnanosti prispel aj nárast počtu samostatne zárobkovo činných osôb," konštatuje národná banka.

 

V júni tohto roka klesala aj nezamestnanosť. Podľa NBS za tým možno hľadať dopyt po nových zamestnancoch, dopomôcť k tomu mohlo aj vyraďovanie z úradov práce pre nespoluprácu, prekročenie povoleného príjmu, či pre dobrovoľné odhlásenie.

 

NBS preto konštatuje, že aktuálne mesačné indikátory na začiatku 3. štvrťroka naznačujú naďalej dynamický vývoj zamestnanosti. Potvrdzujú to najmä očakávania zamestnávateľov a priaznivé dopytové ukazovatele externého prostredia, ako aj vývoj nezamestnanosti v júli. "Takýto dynamický nárast spolu s revíziou histórie zamestnanosti smerom nahor naznačujú možnosť prehodnotenia tohtoročného rastu zamestnanosti k mierne vyšším hodnotám oproti predikcii na 2. kvartál tohto roka," dodala NBS.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies