NBS: Napriek niektorým rizikám ostáva slovenský finančný sektor stabilný

NETKY.SK • 26 November 2013, 13:28 • 2 min
NBS: Napriek niektorým rizikám ostáva slovenský finančný sektor stabilný

BRATISLAVA - Celý finančný sektor na Slovensku ostáva stabilným. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to na základe Správy o finančnej stabilite k novembru 2013 skonštatovali predstavitelia Národnej banky Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

"Vo viacerých parametroch vykazuje bankový sektor veľmi dobré výsledky," uviedol riaditeľ odboru politiky obozretnosti na makroúrovni NBS Marek Ličák.

Riziká finančného sektora sú podľa NBS zmierňované najmä odolnosťou domácich finančných skupín. Tie vykazujú pomerne vysokú solventnosť, ziskovosť, ako aj dobrú dostupnosť zdrojov financovania. "Zdravie bankového sektora ako celku je v súčasnosti významným faktorom stojacim za pomerne dobrou odolnosťou slovenskej ekonomiky voči externým zdrojom," skonštatoval výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček.

Podľa Ličáka dosiahla kapitálová primeranosť slovenských bánk v auguste tohto roku 16,9 %, pričom minimálna požiadavka je 8 %. Takýmito parametrami banky v okolitých krajinách nedisponujú. "Ten vankúš, ktorý majú banky, je výrazne vysoký, je to zdravá štruktúra zdrojov, čo je niečo, čo nie je samozrejmé," povedal Ličák.

Napriek priaznivému konštatovaniu uviedol Dvořáček aj niekoľko rizík, ktoré ohrozujú stabilitu finančného trhu. Ide najmä o zhoršenie kvality úverového portfólia, a to aj napriek tomu, že k výraznému nárastu objemu zlyhaných úverov nedošlo.

"Súčasne sme tu zaznamenali aj isté riziká, ktoré by sa mohli prepojiť so zvyšujúcou sa prepojenosťou niektorých komerčných bánk s finančnými sprostredkovateľmi," podotkol Dvořáček a dodal, že negatívnym javom je aj zvyšovanie podielu slovenských dlhopisov v portfóliách domácich bánk, ako aj znižovanie úrokových marží niektorých bánk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona