NBS mala vlani zisk 490 miliónov, znižovala ním predchádzajúcu stratu

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 09:46 • 2 min
NBS mala vlani zisk 490 miliónov, znižovala ním predchádzajúcu stratu

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) mala v minulom roku zisk 490 miliónov eur. Oproti roku 2012 si teda polepšila, dva roky dozadu mala zisk 199 miliónov eur. Prostriedky použila banka na zníženie niekoľkomiliardovej straty z minulých rokov. Vyplýva to zo Správy o výsledku hospodárenia NBS za rok 2013, ktorú parlamentu v úvode 12. rokovacieho dňa Národnej rady SR predložil jej guvernér Jozef Makúch.

slovakia

left justify in out

"Na priaznivý výsledok mal rozhodujúci vplyv zisk z finančných činností 544 miliónov eur, na ktorých sa podieľal najmä zisk zo správy investičných rezerv 396 miliónov eur a zisk z menovopolitických operácií 143 miliónov eur," vyčíslil Makúch s tým, že vplyv prevádzkovej a emisnej činnosti je relatívne nevýznamný.

 

Čisté náklady na prevádzku centrálnej banky dosiahli vlani 49 miliónov eur, čo predstavuje medziročný pokles o 7 % a nižšie čerpanie prevádzkových nákladov o 4 milióny eur.

 

Zo správy tiež vyplýva, že záporné vlastné imanie NBS predstavovalo vlani 3,67 miliardy eur. "Medziročne vzrástlo o 83 miliónov eur, oproti počiatočnému stavu pri prechode na euro k 1. 1. 2009 dosiahlo zlepšenie o 1,056 miliardy eur," doplnil Makúch. Na vlastné imanie podľa neho vlani negatívne pôsobil najmä pokles nerealizovaných ziskov z ocenenia zlata a cenných papierov v dôsledku prepadu trhovej ceny zlata a zníženia objemu investičného portfólia cenných papierov.

 

Poslancov dnes čaká aj hodnotenie stavu a vývoja finančného trhu za minulý rok a ďalšie neprerokované body. Plénum má rozhodnúť aj o prerokovaných návrhoch, napríklad o tom, či bude prenos telefónneho čísla bezplatný, či sa v nedeľu bude aj naďalej predávať v supermarketoch alebo nie. Dnešok je posledný rokovací deň pred parlamentnými prázdninami. Skončiť sa má skôr ako zvyčajne, a to hlasovaním o 11.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona